Σοβαρά κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων - Free Sunday
Σοβαρά κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων

Σοβαρά κενά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων

Σε 94 ανέρχονται οι τραυματίες από τις πυρκαγιές το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με δήλωση τιυ προέδρου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Χ.Παπαευθυμίου/

Ο κ.Παπαυθυμίου είπε ότι 10 από τους τραυματίες είναι διασωληνωμένοι, ενώ  23 είναι παιδιά που δεν διατρέχπουν κανέναν κίνδυνο. Συνολικά στα νοσοκομεία διαμομίστηκαν 182 άτομα, πολλά από τα οποία αποχώρησαν μετά από την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των 4 νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία ορίστηκαν από το ΕΚΕΠΥ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγια, αποδεικνύεται εξαιρετικά χαμηλή.

Πρόκειται για τα τέσσερα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, το Αττικόν, που τέθηκε σε εφημερία για την πυρκαγιά της Κινέτας, τον Ευαγγελισμό, το Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ, οι διοίκησε των οποίων διαβεβαίωναν ότι μπορούν να ανταποκριθούν.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκαν ελλείψεις λόγω θερινών αδειών, και μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να γίνονται ανακλήσεις αδειών.

Μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε οδηγία στα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είχε διαθέσει σχεδον το 1/3 των οχημάτων βάρδιας στην Αττική στη φλεγόμενη Ραφήνα, να κάνουν μόνο διακομιδές τραυματιών προς τα νοσοκομεία ενώ μεχρι εκείνη την ώρα τα ασθενοφόρα προσέγγιζαν τα σημεία οπου υπήρχαν ειδοποιήσεις για νεκρούς μαζί με την Πυροσβεστική και παραλάμβαναν τους απανθρακωμένους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, που επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο, δεν υπήρχε συντονισμός στην υποδοχή των τραυματιών που το ΕΚΑΒ τους διακομίζει τέσσερις τέσσερις μαζί και κυρίως δεν υπήρχε συντονισμός στη διαχείριση και των συγγενών.

Το ΚΑΤ παραλάμβανε τα περιστατικά με εγκαύματα λόγω της Μονάδας που διαθέτει και συνολικά, αντιμετωπίστηκαν 10 περιστατικά, εκ των οποίων τα 8 εισήχθησαν για νοσηλεία. Τα τέσσερα απο αυτά βρίσκονται στη Μοναδα για τα εγκαύματα και οι αλλοι τέσσερις διασωληνωμένοι στην Εντατική.

Στον Ευαγγελισμο, που ήταν σε γενική εφημερία, οι σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταμάτησαν να ηχούν ούτε λεπτό. Συμφωνα με το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου αντιμετωπίστηκαν 79 περιστατικά, με αδιευκρίνιστο ακόμη τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε θαλάμους ή σε ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, νοσηλεύονται 22 παιδιά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο αριθμός των τραυματιών, έχει ξεπεράσει τους 170,απο τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένα.