Ούτε οργανωμένο, ούτε καν σχέδιο... - Free Sunday
Ούτε οργανωμένο, ούτε καν σχέδιο...

Ούτε οργανωμένο, ούτε καν σχέδιο...

Την εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο τα έως τώρα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ιδιώτη, η ταυτότητα του οποίου είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, καταγράφει σήμερα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στην έντυπη έκδοση της.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο, κατά την εφημερίδα, φέρεται ότι  έχουν καταλήξει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που ανέλαβαν την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, η πρώτη σπίθα φαίνεται ότι άναψε από αμέλεια ιδιώτη που προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα και όχι από οργανωμένο σχέδιο, το οποίο επικαλέστηκαν τα κυβερνητικά στελέχη που προσπάθησαν να εξηγήσουν την πολύ κακή ανταπόκριση των κρατικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της φωτιάς που προκάλεσε πάνω από 85 θανάτους.

Για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού περί οργανωμένου σχεδίου, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης είχαν παρουσιαστεί δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Ορη, στις οποίες φαίνεται ότι 30 λεπτά μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχαν 13 ακόμα εστίες φωτιάς.

Στην Κινέτα δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών στις εστίες της φωτιάς, ενώ αντίστοιχα τα ευρήματα στο Νταού Πεντέλης κατατείνουν στην εκδοχή του εμπρησμού από αμέλεια.

Η εφημερίδα επικαλείται πήγή, την οποία χαρακτηρίζει καλά ενημερωμένη, σύμφωνα με την οποία το εύρημα δεν αφορά σε κάποιου είδους εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά σε υπολείμματα από σορό με καμένα ξύλα και κλαδιά, δηλαδή κάποιος κάτοικος της περιοχής προσπάθησε εν μέσω ισχυρών ανέμων να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα με αποτέλεσμα να προκαλέσει άθελά του πυρκαγιά.

Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ότι η ταυτότητα του εξ αμελείας εμπρηστή είναι γνωστή στις ανακριτικές αρχές, καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον κατονόμασαν στο πλαίσιο της έρευνας ενώ ο ίδιος μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, τοποθέτησε πλάκες και πέτρες για να εξαφανίσει τα ίχνη της καύσης, ενώ στη συνέχεια έριξε μεγάλη ποσότητα νερού για να απομακρύνει τα υπολείμματα των καμένων κλαδιών και ξύλων.

Υπόνοιες για εμπρησμό από πρόθεση, εξακολουθούν να υπάρχουν για τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη καθώς μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν ένα άτομο να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία στο πλάι του δρόμου που απέχουν μεταξύ τους 300 μέτρα.