Πρόληψη με έργα όχι με λογία, γιατί "η μισή Ελλάδα είναι σαν το Μάτι" - Free Sunday
Πρόληψη με έργα όχι με λογία, γιατί "η μισή Ελλάδα είναι σαν το Μάτι"

Πρόληψη με έργα όχι με λογία, γιατί "η μισή Ελλάδα είναι σαν το Μάτι"

Συνομιλώ με την Δρα Αργυρω Λαγουδη χημικό,  περιβαλλοντολόγο που μου μεταφέρει την εμπεριστατωμένη αποψη της για την αποφυγή νεων τέτοιων καταστροφών. Εχει και η ιδια σπίτι στο Ματι, το έζησε απο κοντα.

Μου λεει:

"Δεν εχει νοημα να αναζητάμε τωρα ευθύνες δόμησης. Η μιση Ελλάδα ειναι σαν το Ματι. Κοιτάξτε τη Σκόπελο, την Κεφαλονιά, το Ξυλοκάστρο κι αλλου.

Οικισμοί μεσα στο πράσινο, στενα δρομάκια, τα πεύκα να φτανουν στη θαλασσα.

Τι χρειαζεται:

Σχεδιο έκτακτης ανάγκης σε επιπεδο Δήμου. Με την πραγματοποίηση ασκήσεων  για τους κατοικους. Καθε περιοχή ανάλογα με τα περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικα της πρεπει να εκπονήσει ενα σχεδιο αντιμετωπισης φωτιάς, πλημμύρας, σεισμού. Και να κανει ασκησεις με τους κατοικους. Να εχουν κανει δραση κι εκκένωση στην πραξη, οι κατοικοι. 

Να υπαρξει νομος-αλλαγη νομοθεσίας- που να υποχρεώνει τις Δημοτικές αρχες για παραδειγμα σε οικισμούς άνω των 500 κατοικων σε δεδροφυτες περιοχες, να εχουν σχεδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης πυρκαγιας ( κι οχι μονο). Να υπαρχουν δεξαμενές νερου, υποχρεωτικά. Να υπαρχουν γεννήτριες υποχρεωτικά. Στο Ματι εγινε μπλακ ουτ και κόπηκε το νερο την ωρα της πυρκαγιάς. Παραθαλάσσιο ξενοδοχειο που ειχε ( υποχρεωμένο απο το νομο οπως και οι βιομηχανικές μοναδες ) δεξαμενές νερου και γεννήτρια δεν καηκε, διπλα στα καμμένα. Η προληψη δεν γινεται με λογια. Χρειαζεται εργα, χρειαζεται σχεδιο, χρειαζεται αλλαγη νομοθεσίας και οργανωση σε επιπεδο Δήμων."