Πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών είχε το Συντονιστικό της Περιφέρειας το βράδυ της φωτιάς - Free Sunday
Πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών είχε το Συντονιστικό της Περιφέρειας το βράδυ της φωτιάς

Πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών είχε το Συντονιστικό της Περιφέρειας το βράδυ της φωτιάς

Πλήρη άγνοια για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής την ώρα της φωτιάς, είχε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των κρίσεων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα.

Έτσι το Συντονιστικό φέρεται να αποφάσισε στις 9 το βράδυ, δύο ώρες αφ' ότου είχε βρεθεί η σορός του πρώτου νεκρού “να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΚΕΠΠ προκειμένου να ζητήσει “την επέμβαση του Λιμενικού Σώματος για από θαλάσσης απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση που αυτή δεν έχει ζητηθεί ήδη”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεδρίαση του Οργάνου άρχισε ήταν 20:30. Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ.Ιωάννα Τσούπρα δήλωσε ότι “όπως δε ενημερώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφθασε στο Μάτι”. Το “λίγο πριν” προφανώς και δεν ερμηνεύεται σε δύο ώρες πριν, οπότε και το Μάτι κάηκε, αλλά γύρω στις 20:00. Εξάλλου όπως κατέθεσε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τη φωτιά, στο Συντονιστικό έμαθε στις 20:00 ότι είχε φτάσει κάτω στο Μάτι. Ίσως έτσι να εξηγείται και η απόφαση να συγκληθεί εκτάκτως εκείνη την ώρα η συνεδρίαση.

Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά, το σχέδιο εκκένωσης δεν μπορούσε να υλοποιηθεί όχι μόνο λόγω του πληθυσμού της περιοχής, της ταχύτητας της φωτιάς και του ελάχιστου χρόνου όπως επισήμαναν υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά διότι δεν γνώριζε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας ποια περιοχή να εκκενώσει, ενώ δεν ήταν παρών εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για να δώσει οδηγίες.
“Η κ.Τσούπρα συμφώνησε και επισήμανε ότι το Συντονιστικό δεν έχει σαφή εικόνα για τα ακριβή όρια τς περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε οδηγία από την Πυροσβεστική και λόγω απουσίας εκπροσώπου του ίδιου οργάνου δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση” σημειώνεται στα πρακτικά. Δεν ήξεραν πού κινείται η φωτιά, αν και ο καπνός “κοιτούσε” προς το Μάτι...

Άγνοια για οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα Πένυ Μικελοπούλου που ήταν στο Συντονιστικό, αφού ο Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης φέρεται από δημοσιεύματα να βρισκόταν στη Μύκονο. Η κ. Μικελοπούλου σημείωσε “ότι λόγω της απουσίας εκπροσώπου της Πυροσβεστικής υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένης εκτίμησης των περιοχών που απειλούνται από την εξελισσόμενη πυρκαγιά και την μη ενημέρωσή της για την ασφαλή μετακίνηση πολιτών και το σημείο που πρέπει να οδηγηθούν”

ατά την ενημέρωση του Συντονιστικού, η Περιφερειακή Σύμβουλος εμφανίζεται να “δείχνει” ευθύνες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ολοκληρώθηκε στις 21:00 και “μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης και τον χαρακτηρισμό της καταστροφής”. Μάλιστα η κ.Τσούπρα δέχθηκε τηλεφώνημα “για τον κίνδυνο που διατρέχουν πολίτες σε παραλία της περιοχής Μάτι κατάστημα Άνεμος”.