Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια - Free Sunday
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, εξελίσσονται ικανοποιητικά», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης o οποίος αναφερόμενος στην φωτιά που καίει στην Εύβοια, είπε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, υπάρχουν μόνο αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα,  τις πρώτες πρωινές ώρες, είχε συγκληθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, για να αντιμετωπιστεί η φωτιά που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Κυριακής, ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, στην Εύβοια, και δείχνει να έχει πάρει δύσκολα διαχειρίσιμες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, το συμβούλιο συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη για να πάρει αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Με το πρώτο φως της ημέρας είχαν ξεκινήσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία:

  • Στην 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα
  • στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Η Αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση στους οδηγούς στον κόμβο Καστέλα, που κινούνται από την κατεύθυνση της Βόρειας Εύβοιας, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού, και να διέρχονται προς Αρκίτσα με τα φέρι μπόουτ τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς τα Ψαχνά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, την οποία συντονίζει ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας. συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο άγημα, 204 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα πυροσβεστικά οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 2 Συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνολικά περίπου 500 άτομα μετακινήθηκαν προς τα Ψαχνά και διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής καθώς η πυροσβεστική εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, απί κατασκήνωση στην Δάφνη Ψαχνών καθώς και από τη μονή Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Ψαθά,το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής και οι μόνες ζημιές είναι σε δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα που έχουν καεί.