Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ανησυχούν τις ΗΠΑ - Free Sunday
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ανησυχούν τις ΗΠΑ

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ανησυχούν τις ΗΠΑ

Προειδοποιήσεις για τους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αθήνα, απευθύνει η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναφορικά με τους κινδύνους από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε χθες Πέμπτη, 23 Αυγούστου 201, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που προέρχεται από τα κουνούπια με επιδημίες να ξεσπούν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές τους κόσμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδημία αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων (80%) που μπορεί να προσβληθούν δεν έχουν συμπτώματα.

Από το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάτι σαν ελαφριά γρίπη με ένα ποσοστό κάτω του 1% να παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα πάνω από 70 ετών ή έχουν πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε και ειδική θεραπεία.

Στην ανακοινωση η πρεσβεία συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες:

  • Πάρτε προληπτικά μέτρα όπως χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε εξωτερικό χώρο. Φορέστε μακριά ρούχα, κλείστε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιείστε σίτες, μην αφήνετε στάσιμα νερά (π.χ. στις γλάστρες μετά το πότισμα), κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους.
  • Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 22 Αυγούστου, έχουν σημειωθεί έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.