Πυροτέχνημα οι υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση - Free Sunday
Πυροτέχνημα οι υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση

Πυροτέχνημα οι υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα οι αλλαγές που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και οι οποίες αφορούν τον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση από το 2020. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά γίνονται διπλές, καθώς οι υποψήφιοι θα δίνουν ενδοσχολικές εξετάσεις σε επίπεδο περιφέρειας, νομού ή δήμου για το απολυτήριο και θα ακολουθούν οι Πανελλαδικές σε τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, επαναφέροντας έτσι το σύστημα των δεσμών.

Οι βασικές αλλαγές

Στη Γ΄ Λυκείου οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και καθεμία από αυτές αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο. Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας είναι ίδια με της αντίστοιχης σημερινής Ομάδας Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Το σκεπτικό αυτής της αλλαγής σύμφωνα με το υπουργείο είναι ότι «τα Λατινικά, όπως διδάσκονται, δεν παίζουν κανέναν εκπαιδευτικό ρόλο πέρα από το να είναι ένα μάθημα που βασίζεται εξολοκλήρου στην αποστήθιση. […] Η Κοινωνιολογία είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που ενδιαφέρει τους νέους, θέτει θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι έφηβοι, επεξεργάζεται ζητήματα κοινωνικών δομών και της ιστορικής τους εξέλιξης […]».
Με τις αλλαγές, η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών διαιρείται σε δύο, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο.
Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται με περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της Οικονομίας, ενώ κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα.

Το νέο απολυτήριο

Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα, εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Οι γραπτές ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό, δίωρο διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων. Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα, ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στη Γ΄ Λυκείου.

Δύο φορές συμπλήρωση μηχανογραφικού

\Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με τις δέκα προτιμήσεις τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Οι μαθητές που δεν θα υποβάλουν το πρώτο μηχανογραφικό χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη χρονιά αυτή.
Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά τμήμα θα προκύψει ένας αριθμός τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται «τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).Τα υπόλοιπα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ). Τον Φεβρουάριο, οριστικά και δεσμευτικά, οι μαθητές θα δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση.