Πόρισμα Παρασκευόπουλου: Επένδυση στο χάος - Free Sunday
Πόρισμα Παρασκευόπουλου: Επένδυση στο χάος

Πόρισμα Παρασκευόπουλου: Επένδυση στο χάος

Ακόμη μία πολιτική κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η δημοσιοποίηση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων, το οποίο, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους καταληψίες, όπου θα διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι στους διοργανωτές εκδηλώσεων.

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην αρμόδια επιτροπή τις παρατηρήσεις τους.

Ουτοπικός στόχος η εξαφάνιση της παραβατικής συμπεριφοράς

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από την πρώτη εξαγγελία για τη δημιουργία της επιτροπής, τέσσερις τακτικές συνεδριάσεις στο υπουργείο Παιδείας και δύο διευρυμένες συναντήσεις με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να καταλήξει το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου στο συμπέρασμα ότι «η πλήρης εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον θα αποτελούσε ουτοπικό στόχο και θα υπέθαλπε η ίδια καταστάσεις ανομίας».
Όπως σημειώνεται, «η ευρυθμία στα πανεπιστήμια σε αρκετές περιπτώσεις διαταράσσεται από φαινόμενα παραβατικότητας, τα οποία άλλοτε έχουν χαρακτήρα ατομικών προσβολών και άλλοτε φτάνουν στην πρόκληση δυσλειτουργιών στις πανεπιστημιακές δραστηριότητες». Πιο δύσκολη κρίνεται η κατάσταση στα μεγάλα ιδρύματα, ενώ «δεν ευσταθεί η εντύπωση ότι τα πανεπιστήμια είναι νησίδες εγκλήματος».
Στο πόρισμα γίνεται αναφορά και στο θέμα του ασύλου. «Οι ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Επομένως, ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός» αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να προστεθεί ότι «ο θεσμός του ασύλου δεν πρέπει ούτε να υποτιμάται ούτε να υπερτιμάται. Ένδειξη για το τελευταίο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τα τελευταία έτη είχαμε δύο φορές καταλυτικές νομοθετικές παρεμβάσεις (με τον Ν. 4009/2011 κατάργηση, με τον Ν. 4485/2017 επαναφορά) στον θεσμό αυτόν χωρίς αισθητή ποσοτική ή ποιοτική επίδραση στην παραβατικότητα».

Τα μέτρα που προτείνονται

Για τις καταλήψεις, η επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία χώρων αναψυχής στα πανεπιστήμια, φυλασσόμενων και ελεγχόμενων εξωτερικά, οι οποίοι θα παραχωρούνται στους φοιτητές με άδεια του κοσμήτορα της οικείας σχολής και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών, καθώς επίσης και τον έλεγχο των διοργανωτών των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.
Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, προτείνεται «η δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο που διαπιστώνει τη σχετική ανάγκη». Επιπλέον, «επανεξέταση της χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους, έλεγχοι για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες, και ανάπτυξη συστημάτων street work για τον περιορισμό της βλάβης».
Για το ζήτημα των κλοπών, μεταξύ των λύσεων προτείνονται «ο φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί και η ευαισθητοποίηση των φοιτητών ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν».
Σχετικά με τις ληστείες των χρηματαποστολών και ΑΤΜ, η πρόταση της επιτροπής είναι «η απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ ή η τοποθέτησή τους σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά».
«Εξαιρετικό» χαρακτήρισε το πόρισμα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και σημείωσε ότι «μπορεί να ολοκληρώθηκε το πόρισμα, αλλά όχι η δουλειά της επιτροπής».

Κ. Μητσοτάκης: Ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι

Την έντονη διαφωνία του με το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.
Ως «απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους» επιστρέφει η ΟΝΝΕΔ το πόρισμα στους συντάκτες του, καταλογίζοντας στον κ. Παρασκευόπουλο ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής.
«Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα» αναφέρεται σε κοινή δήλωση της Νίκης Κεραμέως, τομεάρχου Παιδείας της ΝΔ, και του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Όπως σημειώνουν, «το πόρισμα δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ενδεικτικές των «αυταρχικών της αντιλήψεων» για τη δημόσια εκπαίδευση θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις της ΝΔ και στελεχών της για το πόρισμα Παρασκευόπουλου. «Η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
«Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Θα περιμέναμε να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών, εισαγγελίας και αστυνομίας, όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρωτάς.
Πάντως, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων εκ των θέσεων των εισηγητών με τρόπο στρεβλό δεν απηχεί ούτε την πραγματικότητα των προτάσεων ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με τις τελικές προτάσεις. Συνιστά απλά και μόνο προπαγανδιστική επικοινωνιακή πολιτική που αποσκοπεί στη στοχοποίηση κάθε προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους».