Ο Ξενοφών σπέρνει ανέμους και θύέλλες - Free Sunday
Ο Ξενοφών σπέρνει ανέμους και θύέλλες

Ο Ξενοφών σπέρνει ανέμους και θύέλλες

Θυελλώδεις ανέμους προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ ενώ αύριο αναμένεται στην Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας.

Νεφώσεις αναμένονται αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρή τη χώρα.

Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ενώ το απόγευμα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες.

Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

ΑττικήΚαιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

ΘεσσαλονίκηΚαιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, ΘράκηΚαιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη

.Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική ΠελοπόννησοςΚαιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική ΠελοπόννησοςΚαιρός: στη Θεσσαλία λίγες παροδικές νεφώσεις. στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, ΚρήτηΚαιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως έως 24 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, ΔωδεκάνησαΚαιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα οπού υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 28 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε ότι αφορά στο μεσογειακό κυκλώνα, το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής πορεία του επικείμενου μεσογειακού κυκλώνα.Σε ότι αφορά στον «Ξενοφώντα», που έριξε τη θερμοκρασία κατά 13-15 βαθμούς με ριπές ανέμων 10-11 μποφόρ οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν από τπο μεσημέρι της Παρασκευής αν και οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα».