Ο Ζορμπάς χορεύει σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη - Free Sunday
Ο Ζορμπάς χορεύει σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη

Ο Ζορμπάς χορεύει σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη

Θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έχει από σήμερα Παρασκευή ο καιρός μετά από τον μεσογειακό κυκλώνα με το όνομα Ζορμπάς, που είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα και θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις.

Πάντως τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα εκτελούνται κανονικά.

Κλειστό είναι το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, οι πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Πρίνου και Αρκίτσας - Αιδηψού.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις το βαρομετρικό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Από νωρίς το πρωί σήμερα Παρασκευή προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

Ειδικότερα, αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και την Ανατολική Θεσσαλία.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ παράλληλα οι βροχές θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου αναμένεται νέα επιδείνωση στη Νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο και τη Νότια Πελοπόννησο, ενδέχεται να σημειωθούν λασποβροχές.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, και έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το ξημέρωμα. Έτσι το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν αρχικά σε ανατολικούς και στη συνέχεια σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και στη συνέχεια από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι.

Στο Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Στο Νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.


Αύριο Σάββατο το χαμηλό θα προκαλέσει ένταση των βροχοπτώσεων και φαινόμενα που θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή την νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την δυτική και κεντρική Κρήτη ενώ από το απόγευμα προς το βράδυ θα σημειωθεί μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.
Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά.


Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6-7 και τοπικά στο Ιόνιο 8-9 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.. Στα υπόλοιπα θα φυσούν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, εντάσεως 4-6μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια

Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.