Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα - Free Sunday
Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα

Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 99 συνάνθρωποί μας. Αντιδράσεις προκάλεσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά την εντολή της προς τις εισαγγελικές αρχές να αναμένουν την έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για διοικητικό έλεγχο, προτού αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Την ίδια ώρα παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, προκάλεσαν οι εικόνες που δείχνουν την κακοδιαχείριση του υλικού που συγκεντρώθηκε για τους πυρόπληκτους και οι οποίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Μεταξύ άλλων, διακρίνονται πλαστικά μπουκάλια με νερό, ρούχα, στρώματα και άλλα αντικείμενα να είναι αναξιοποίητα από τον Δήμο Μαραθώνα, καθώς δεν έφτασαν ποτέ στους πληγέντες.

Η αναδίπλωση από τον Άρειο Πάγο

Μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η κ. Δημητρίου απέστειλε νέο έγγραφο, μέσω του οποίου διευκρίνιζε ότι η προηγούμενη κίνησή της είχε ως στόχο να λάβει γνώση ο εισαγγελικός λειτουργός για τις ενέργειες της κ. Παπασπύρου, ώστε στην πορεία να συσχετίσει το πόρισμα με τη δικογραφία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάτι τέτοιο πρακτικά θα σήμαινε πάγωμα της έρευνας, καθώς η κ. Παπασπύρου ανακοίνωσε ότι το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε δύο με τρεις μήνες.
Παράλληλα, η κ. Δημητρίου ζήτησε ο κ. Ζαγοραίος να παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση για την απόδοση ποινικών ευθυνών, παρ’ ότι ο τελευταίος έχει προαχθεί και πρόκειται να μετακινηθεί στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ έχει εκλεγεί και ο αντικαταστάτης του.
Την ίδια ώρα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι η δική της έρευνα, που είναι διοικητική, συνεχίζεται κανονικά και θα προστεθεί στη δικογραφία, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται «περί σχέσεων» με το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι «ελέγχει δημοσίους υπαλλήλους και όχι πολιτικά πρόσωπα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «δεν είπε ότι θα σταματήσει η ποινική έρευνα του κ. Ζαγοραίου».

Διευκρινίσεις ζήτησε η ΝΔ

Διευκρινίσεις από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο ζήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης και Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχαν μαζί του. Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ξαφνική την παραγγελία «που ήδη έχει ανασκευαστεί λόγω του θορύβου» και ζήτησε «η έρευνα να συνεχιστεί με ταχύτητα. Αυτό θέλουν οι οικογένειες των θυμάτων, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία». Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε «η Δικαιοσύνη να συνεπικουρήσει στην απόδοση ευθυνών». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας είπε ότι «εισαγγελική και διοικητική έρευνα δεν μπορούν να τέμνονται. Η δικαστική έρευνα πρέπει να είναι ανεξάρτητη όταν ερευνά ποινικές ευθύνες». Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να σεβαστεί την ανάγκη για απρόσκοπτη εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, χωρίς να εμπλακούν άσχετοι».

ΚΙΝΑΛ: Μεθοδευμένες καθυστερήσεις

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για «μεθοδευμένες καθυστερήσεις τόσο στη δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών όσο και στην προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία». «Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Μάλιστα, μετά και την αναδίπλωση από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε αποτρεπτικές τις άμεσες αντιδράσεις «στη μεθόδευση για πάγωμα της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι».
Για «ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που αποτελεί σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο το Ποτάμι.

Κάλυψη Ζαγοραίου στη Δημητρίου

Στον απόηχο των αντιδράσεων ο κ. Ζαγοραίος εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωση στην οποία ανάφερε ότι το έγγραφο της εισαγγελέως «προφανώς παρερμηνεύτηκε και η ίδια δέχεται άδικες επιθέσεις». Ο κ. Ζαγοραίος ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση εκ μέρους της στην έρευνα με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν τίθεται ζήτημα αναδιπλώσεως της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, καθόσον είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη βούλησή της να ολοκληρωθεί η έρευνα το ταχύτερο δυνατό και από τους ίδιους τους εισαγγελείς που ξεκίνησαν την έρευνα». Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι «η έρευνα για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου συνεχίζεται κανονικά με τους ταχύτερους ρυθμούς».

«Τεράστια και εγκληματική η ευθύνη των αρμοδίων»

Με περιγραφές που συγκλονίζουν συνοδεύτηκε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες οι συγγενείς της 56χρονης Μαρίας Μοσχού που υπέκυψε στα τραύματά της τον περασμένο Αύγουστο και της κόρης της Ελισάβετ Χαρδαλούπα 26 ετών, η οποία κατέληξε πριν από λίγες ημέρες στην Εντατική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
«Είναι προφανές ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η μήνυση του αδελφού της 26χρονης και της θείας του κατά της περιφερειάρχου Αττικής, του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και υπευθύνων στελεχών της, του δημάρχου Μαραθώνα και των υπευθύνων στελεχών του δήμου, καθώς και κατά των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.
Ο αδελφός της 26χρονης, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, στη μηνυτήρια αναφορά του περιγράφει τον πανικό και το χάος που επικράτησε την ώρα της πυρκαγιάς. Ο ίδιος είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και έμενε με τις δύο γυναίκες στον Νέο Βουτζά. Όπως αναφέρει, όταν προσπάθησαν να φύγουν από την περιοχή, έχασε από το οπτικό του πεδίο το αυτοκίνητο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί η μητέρα και η αδελφή του κι έτσι επέστρεψε με το δικό του αυτοκίνητο προς το σπίτι τους, όπου τις είδε. «Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Οι εκεί αστυνομικοί μού είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου». Ο κ. Χαρδαλούπας αποφάσισε να τις μεταφέρει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και, όπως αναφέρει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος έως ότου αποφασίσουν να διακομιστούν στον «Ευαγγελισμό». Επιπλέον, εντοπίζει τα προβλήματα με τον νόμο που αντιμετώπισε όταν θέλησε, μετά τον θάνατο της μητέρας του, να μεταφέρει σε αμερικανικό νοσοκομείο την αδελφή του. Όπως επισημαίνει, δεν είχε καμία δυνατότητα να βγάλει ο ίδιος νέα πιστοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την 26χρονη, καθώς είχαν καταστραφεί όλα στη φωτιά, και χρειαζόταν εξουσιοδότησή της, την οποία όμως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει, αφού η αδελφή του ήταν σε καταστολή. «Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου» καταλήγει ο μηνυτής. Πάντως, το νέο πόρισμα που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «καίει» την Πυροσβεστική, καθώς γίνεται αναφορά για ψευδή στοιχεία όσον αφορά την κινητοποίηση των πυροσβεστών και για καθυστερήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», η έρευνα του πραγματογνώμονα αποκάλυψε αναληθή στοιχεία για την ώρα που ξεκίνησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν τη φωτιά και καθυστέρηση στην άφιξη των οχημάτων στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Διορισμός συγγενών στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, σε εγκύκλιο με θέμα «Δικαίωμα διορισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου 2018: Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες για τις διαδικασίες διορισμού στο Δημόσιο συγγενών ή και όσων έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι διορισμού καθορίζονται ένα μέλος της οικογένειας θανόντος, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ειδικότερα, εκτός του/της συζύγου ή του προσώπου με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαίωμα διορισμού έχουν ο γονέας ή το τέκνο ή αδελφός ή αδελφή ή εγγονός ή εγγονή του θανόντος.
Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγό τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.
Επιπλέον, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι επειδή πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και ενδεχομένως κάποια από τα απαιτούμενα για τον διορισμό δικαιολογητικά να έχουν καταστραφεί λόγω των πυρκαγιών, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας πρόσληψης όρισε ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης.