Νόμος του Λιντς στο κέντρο της Αθήνας - Free Sunday
Νόμος του Λιντς στο κέντρο της Αθήνας

Νόμος του Λιντς στο κέντρο της Αθήνας

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες για την ελληνική κοινωνία γράφτηκε πριν από μία εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας. Οι σκηνές που κατέγραψαν τα ερασιτεχνικά βίντεο, με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από απλούς πολίτες και εν συνεχεία τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών προς έναν αδύναμο, εμφανώς παραζαλισμένο και αιμόφυρτο άνθρωπο, αποτελούν ίσως τις ισχυρότερες αποδείξεις ότι ως κοινωνία κοιτάξαμε για περισσότερο απ’ όσο πρέπει την άβυσσο.

Το χρονικό του δράματος

Όλα άρχισαν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, όταν στα ΜΜΕ κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένας άνδρας εισέβαλε σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, δυο βήματα από την Ομόνοια. Η είδηση ανέφερε ότι ο άνδρας είχε τραυματιστεί στην προσπάθειά του να διαφύγει, στη συνέχεια συνελήφθη και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε.
Λίγες ώρες μετά αποκαλύφθηκε ότι ο νεκρός ήταν ο Ζαχαρίας «Ζακ» Κωστόπουλος, ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας είδαν ερασιτεχνικά βίντεο που ανέτρεπαν εντελώς τις αρχικές εντυπώσεις: στα βίντεο ο Κωστόπουλος εμφανιζόταν να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου, αλλά να είναι πολύ αδύναμος για να το καταφέρει (σχεδόν δεν μπορούσε να κρατήσει τον πυροσβεστήρα με τον οποίο επιχειρούσε να σπάσει το τζάμι).
Όταν προσπάθησε να βγει μέσα από τη σπασμένη βιτρίνα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας άλλος άνδρας εμφανίζονται να τον κλοτσούν με μανία στο κεφάλι και να μη σταματούν παρά μόνο όταν μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος εμφανίζεται ένας τρίτος άνδρας και προσπαθεί να σταματήσει το λιντσάρισμα ενός τραυματισμένου ανθρώπου σε εμφανώς κακή κατάσταση.
Στη συνέχεια, τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ παρείχαν πρώτες βοήθειες στον αιμόφυρτο Ζακ, ωστόσο η δεύτερη πράξη του δράματος παίχτηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο Κωστόπουλος εμφανίζεται να κρατά αιχμηρό αντικείμενο και να προσπαθεί να διαφύγει. Το συγκλονιστικό βίντεο τον δείχνει σε κατάσταση πλήρους αποσυντονισμού, να παραπατάει και να πέφτει πάνω σε τραπεζάκια παρακείμενου καφέ, προτού πέσει στο πλακόστρωτο και από πάνω του βρεθούν τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι (όπως φαίνεται σε νέο βίντεο) με βίαιο τρόπο ακινητοποιούν και τραβούν σαν σακί έναν άνθρωπο με το κεφάλι τυλιγμένο σε ματωμένους επιδέσμους που δεν φέρνει απολύτως καμία αντίσταση, καλά-καλά δεν μπορεί να κινηθεί.

Νόμος του Λιντς

Όπως είναι φυσικό, τα αποκαλυπτικά βίντεο ανέτρεψαν σχεδόν αμέσως την εικόνα που αρχικά επιχειρήθηκε να δοθεί σχετικά με το τραγικό περιστατικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς περί απόπειρας ληστείας ή κλοπής από το θύμα και φέρνοντας στο προσκήνιο εικόνες που θυμίζουν περισσότερο τον «νόμο του Λιντς» και όχι μια ευνομούμενη χώρα.
Σε βάρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας βλάβης η οποία είχε επακόλουθο τον θάνατο και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ δίωξη ασκήθηκε και σε 55χρονο μεσίτη ο οποίος συμμετείχε στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Στην απολογία του στον ανακριτή, ο κοσμηματοπώλης αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι το θύμα είχε εισβάλει στο κατάστημά του κρατώντας μαχαίρι, καθώς και ότι το κλότσησε για να το κρατήσει μέσα στο κατάστημα, μέχρι να έρθει η αστυνομία, παρασυρμένος από το πλήθος, αλλά και από την οργή του, καθώς είχε πέσει δύο φορές θύμα ληστείας στο παρελθόν. Όσον αφορά τον 55χρονο μεσίτη που στο βίντεο εμφανίζεται να κλοτσά τον Κωστόπουλο, ισχυρίστηκε κι αυτός ότι έδρασε «αμυντικά», ωστόσο σε λογαριασμό στο Twitter του οποίου ταυτοποιήθηκε ως ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι ο Ζακ «αυτοκτόνησε», ενώ διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν είχε εμπλακεί και με ακροδεξιά οργάνωση, από την οποία, όπως υποστήριξε, έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσίευσε το «Έθνος», πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο, ο Ζακ Κωστόπουλος είχε προσπαθήσει να μπει σε άλλο κατάστημα. Η μάρτυρας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άνδρα (σ.σ.: εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει», προσθέτοντας ότι «αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί όπου δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».

ΕΔΕ για τους αστυνομικούς

Παράλληλα, προκαταρκτική έρευνα διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ λίγο πριν από τον θάνατό του, στην Ομόνοια, με την ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει ότι η έρευνα θα αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών», δηλαδή θα εξετάσει εάν έπραξαν τα νόμιμα ή ξεπέρασαν τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς. Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη διέταξε άμεση έρευνα για το περιστατικό, αναφέροντας ότι «το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Δημοσθένης Πάκος, παρείχε πλήρη κάλυψη στους συναδέλφους του, καθώς είπε στον ΑΝΤ1 ότι «όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μην τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος, αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει».
Πρέπει επίσης να προστεθεί ότι σύμφωνα με το «Έθνος» στο μαχαίρι που ο Ζακ Κωστόπουλος φέρεται να κρατούσε όταν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο δεν βρέθηκαν αποτυπώματά του, ενδεχομένως γιατί έπιασαν το μαχαίρι και άλλα άτομα πριν από την κατάσχεσή του, όπως ο αστυνομικός που το εντόπισε εντός του κοσμηματοπωλείου, προκειμένου να προλάβει να το κατασχέσει πριν το πάρει οποιοσδήποτε άλλος μέσα στο χάος της στιγμής. Παράλληλα, πάντως, μαρτυρία που βρίσκεται στη διάθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι το μαχαίρι αρχικά είχε βρεθεί εκτός του καταστήματος και ότι άγνωστο άτομο το πήρε και το πέταξε στο εσωτερικό του.