Κατάληψη στο γραφείο του Τσακαλώτου από μέλη της ΑΔΕΔΥ - Free Sunday
Κατάληψη στο γραφείο του Τσακαλώτου από μέλη της ΑΔΕΔΥ

Κατάληψη στο γραφείο του Τσακαλώτου από μέλη της ΑΔΕΔΥ

Κατάληψη στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 30 μέλη της ΑΔΕΔΥ για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Όταν τα μέλη της ΑΔΕΔΥ ανέβασαν τα ρολά που βρίσκονται στην πλαϊνή είσοδο του κτηρίου, με στόχο να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικράτησε ένταση έξω από το υπουργείο. 

Η αστυνομία αντέδρασε για να αποκλείσει την είσοδο για το κτήριο, ωστόσο 30 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο υπουργείο και να φτάσουν στο γραφείο του υπουργού όπου και παραμένουν.

Λίγο νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ, έχοντας κηρύξει 24ωρη απεργία, ζητώντας να μην γίνει περικοπή και υποβάθμιση στο επίδομα για τα βαρέα και ανθυγιεινά και να συνεχίσει να χορηγείται όπως μέχρι σήμερα. 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ: «στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. 

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία: Κάτω τα χέρια από τα Β.Α.Ε. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Πόσο μάλλον, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αντιθέτως διεκδικούμε ένταξη περισσότερων κατηγοριών εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Η σύγκρουση λοιπόν με τις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».