Τί συμβαίνει με τα αδέσποτα στη Χωματερή Λουτρακίου. Και πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η αδιαφορία; - Free Sunday
Τί συμβαίνει με τα αδέσποτα στη Χωματερή Λουτρακίου. Και πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η αδιαφορία;

Τί συμβαίνει με τα αδέσποτα στη Χωματερή Λουτρακίου. Και πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η αδιαφορία;

Η Αφροδίτη Τσουκαλά γνωρίζει από φροντίδα. Ασχολείται με την φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων. Όταν τον Αύγουστο του 2017 ανακάλυψε μαζί με την Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου στη χωματερή Λουτρακίου δεκάδες αδέσποτα σκυλιά συνειδητοποίησε πως έχει περίσσευμα τρυφερότητας. Αλλά και να μην είχε βρήκε. Η τραγική κατάσταση των ζώων που έτρωγαν από τα σκουπίδια δεν άφηνε περιθώρια για απάθεια.

Μέσω κοινωνικών δικτύων συγκεντρώθηκαν κάποιοι εθελοντές. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν πίσω να φυλάνε Θερμοπύλες μόνο δύο γυναίκες. Η Αφροδίτη Τσουκαλά κι η Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου.  «Ουσιαστικά έχουμε χωρίσει τις ανάγκες δηλαδή εγώ έχω την ευθύνη του προφίλ στο face book και όλες τις δοσοληψίες για αιτήματα τροφής, χρημάτων ή  φαρμάκων, υιοθεσίες και τάϊσμα των ζώων στην χωματερή, κουταβιών και ενήλικων. Η άλλη κυρία μετά από ένα 8μηνο που φιλοξενούσε 2-3 κουτάβια κάθε φορά λόγω θεραπειών και αφού υιοθετήθηκαν, παραμένει και έχει αναλάβει την αλληλογραφία προς τον Δήμο, τις Δημόσιες υπηρεσίες κλπ», εξηγεί η κ. Τσουκαλά.

20180624 182434 1 min

Η Χωματερή Λουτρακίου  βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εκτός πόλης και είναι αυτό που λέει η λέξη, αποθέτονται τα σκουπίδια της πόλης. Η αποκλειστική περιοχή της χωματερής περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση με πεύκα κλπ. όπου κρύβονται τα ζώα. Εκεί υπάρχουν περίπου 150-200 ζώα (ποτέ δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν) τα οποία τρέφονται από τα σκουπίδια.

Αυτά υπάρχουν εκεί πάνω από 15 χρόνια και τα ζευγαρώματα έχουν αυξήσει τον πληθυσμό τους. Περισσότερα από αυτά είναι άρρωστα από δερματικά και ερλιχειαση, αναιμία, λεισμανια  κλπ. Το χειρότερο είναι τα κουτάβια. Από 1 μηνός έως 3-4, σχεδόν όλα με τύφο και δερματικά (ψώρα). Υπήρχαν μήνες που υπήρξαν 5-6 γέννες με 5-7 κουτάβια και όλα άρρωστα.  

20180708 150024 1 min

Όλα τα ζώα είναι ημιαιαμα λόγω τυχαίων διασταυρώσεων μεταξύ τους. Επίσης δεν πλησιάζονται εύκολα γιατί δεν έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία. «Τα ενήλικα δεν τα μετακινούμε από τον χώρο τους εκτός αν είναι άρρωστα ή πρέπει  να τα στειρώσουμε. Βέβαια, βάσει των παραπάνω, το να τα πιάσουμε είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί πάνω από ένα άτομο», λέει η κ. Τσουκαλά.

Εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα είναι τα κουτάβια.  «Αφού τα εντοπίσουμε, τα μεταφέρουμε σε συνεργαζόμενο κτηνίατρο για αποπαρασίτωση και  γενικότερη διάγνωση τυχόν ασθενειών. Μετα την τυχόν θεραπεία τους πρέπει να γίνει το 1ο εμβόλιο και να ακολουθήσουν το 2ο και 3ο κάθε 20-23 μέρες. Στις περιπτώσεις θεραπείας το τελευταίο 12μηνο τα είχαμε στο σπίτι μας. Όσα δεν χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και θεραπείας  τα έχουμε σε πρόχειρες κατασκευές που έχουμε κατασκευάσει οι ίδιες με παλέτες. Να τονιστεί εδώ ότι σε περιοδικό έλεγχο της δασικής υπηρεσίας, μας έχουν ενημερώσει ότι έχει γίνει μήνυση εναντίον μου για «αυθαίρετες κατασκευές σε δασική περιοχή» λέει η κ. Τσουκαλά.  

Η κ. Τσουκαλά δηλαδή προσφέρει το χρόνο, το χρήμα και τα συναισθηματικά της αποθέματα για να κάνει τη δουλειά του κράτους και δέχεται και μήνυση από πάνω. «Σε αυτά τα «σπιτάκια» χωρίζουμε τα κουτάβια σε ομάδες που έχουν κάνει ένα ή δύο εμβόλια ώστε να τα παρακολουθούμε, γενικά ανάλογα με το στάδιο θεραπείας ή και αρρώστιας. Πχ. Ο τύφος είναι μεταδοτικός ακόμα και από τα στρωσίδια που τους έχουμε ή το χώμα που πατάμε. Και επιπλέον η κάθε ομάδα ίσως να χρειάζεται διαφορετική τροφή. Όλα αυτά θα πρέπει να τα ταΐζουμε κάθε μέρα και να αλλάζουμε το νερό τους».

received 172485667023911 1 min

Αναρωτιέται κανείς γιατί ένας δήμος, που διαθέτει πρόγραμμα περίθαλψης αδέσποτων ζώων και φιλοζωικά σωματεία, δεν βοηθάει περισσότερο;

«Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στον Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων περιγράφοντας το πρόβλημα και ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους βάσει του νόμου 4039/2012 όπου ο Δήμος πρέπει να φροντίζει τα αδέσποτα ζώα  της περιοχής του. Οι απαντήσεις του Δήμου αφορούσαν τις ενέργειες που κάνουν για τα ζώα εντός πόλης και το ποσό που διατίθεται από τον προϋπολογισμό τους για αυτά. Να τονιστεί ότι δεν μας έχουν δώσει πέρα από ένα σακί τροφή την εβδομάδα – όταν εμείς χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 -  και βέβαια ούτε λόγος να μας παραχωρηθεί ένας χώρος  που επανειλημμένα ζητήσαμε για να τα περιθάλπουμε όπως αναφέρεται παραπάνω. Να τονίσουμε ότι από το ποσό που διαθέτει ο Δήμος μας «παραχώρησε» 100 στειρώσεις  που πραγματοποιούνται από  2 τοπικούς κτηνίατρους. Οι ιδιαίτερες τροφές και τα φάρμακα θεραπείας δεν καλύπτονται.  Υπάρχει ένα υποτυπώδες κυνοκομείο του Δήμου όπου όμως φιλοξενεί τα ζώα που συλλέγουν από τον στενό αστικό ιστό.  Γενικώς ο Δήμος ενδιαφέρεται για την «εικόνα του» προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες και όχι για τα ζώα. 

received 1759075987553893 1 min

Πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε; «Οι ανάγκες που έχουμε είναι για τροφές  μέσω κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμό ενός Pet shop που υπάρχει στο Λουτράκι. Επίσης  μπορεί κάποιος να προσφέρει τροφή αν θέλει να μας επισκεφτεί. Κατά καιρούς ανεβάζουμε ανακοινώσεις για βοήθεια αν χρειαστούμε ειδικά φάρμακα για συγκεκριμένες αρρώστιες. Επίσης θα ήταν ευπρόσδεκτα χρήματα στον λογαριασμό του pet shop, για να μπορούμε να έχουμε τα κουτάβια που μεγαλώνουν σε πανσιόν ή κατοικίες  φιλοξενίας μέχρι να υιοθετηθούν.  Για όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες φιλοζωικές ομάδες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι ότι χρειαζόμαστε εθελοντές  για τάϊσμα, πιάσιμο ζώων για στείρωση ή ακόμα και για βραχείες φιλοξενίες. Δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν βοηθούν. Για το οικονομικό, όταν έχουμε 500, 1000 ή και  2000+ φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, από ένα ευρώ ο καθένας αν καταθέσει μια φορά τον μήνα, μπορεί η ανάγκη να γίνει πραγματικότητα».

Το σπουδαιότερο είναι να πιεστεί ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και εκπαιδευτές που ειδικεύονται στο πιάσιμο των ζώων για θεραπείες και στειρώσεις. Το πιάσιμο και η μεταφορά των ζώων μέσα σε σιδερένια κλουβιά απαιτεί 2-3 άτομα, ιδανικά άνδρες.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μέσω του προφίλ «Εθελοντές για τα ζώα χωματερής» ή του προσωπικού μου προφίλ «Afroditi Frida Filozoiko Profil» ή στο e mail της κ. Παπακωνσταντίνου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθούν εικόνες που σοκάρουν

20180703 181158 1 min

20180624 192506 1 min

20180723 113143 1 min

received 282467055724251 1 min

received 297304177545879 1 min

received 304050010193005 1 min

received 485950685242392 1 min

received 1847601758671564 1 min