Κλειστή η Φιλοσοφική ενώ ο Ρουβίκωνας θέλει να πατάξει την ανομία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Free Sunday
Κλειστή η Φιλοσοφική ενώ ο Ρουβίκωνας θέλει να πατάξει την ανομία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Η αλυσίδα των καθηγητών μπροστά στο υπό κατάληψη γραφείο του Ρουβίκωνα της Φιλοσοφικής

Κλειστή η Φιλοσοφική ενώ ο Ρουβίκωνας θέλει να πατάξει την ανομία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Φιλοσοφική σχολή μετά από απόφαση των πρυτανικών αρχών και της κοσμητείας λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε χθες, όταν μέλη του Ρουβίκωνα ανακατέλαβαν το γραφείο 516 της σχολής, από όπου νωρίτερα είχαν απωθηθεί από καθηγητές.

Στην ανακοίνωση οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνουν ότι κύριο μέλημα των πρυτανικών Αρχών και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής είναι η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και επαναλαμβάνουν «για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας» ενώ διαβεβαιώνουν ότι «τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής σχολής». 

Ο «Ρουβίκωνας» έχει ανακοινώσει ότι κάθε Τετάρτη, μέλη του θα βρίσκονται στη Φιλοσοφική σχολή προκειμένου να ενημερώνουν, όποιον φοιτητή ενδιαφέρεται.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ανάρτηση του στο facebook, ο εκ των ιδρυτών της συλλογικότητας, Γιώργος Καλαϊτζίδης, έκανε γνωστή τη στόχευση της να πατάξει "την ανομία που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέβαλλαν στα πανεπιστήμια"

«Με την κυρία Φουντοπούλου ήταν 15 καθηγητές και διοικητικοί και 3 μπράβοι από το Μενίδι. Με την συλλογικότητα μας περίπου 100 φοιτητές και διοικητικοί. Αυτό για να ξέρουμε τους συσχετισμούς που υπήρξαν σήμερα. Επι σειρά ετών η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πηγαίνουν σε καθηγητές λίστα με φοιτητές των παρατάξεων τους για να τους περάσουν στα μαθήματα. Το ρουσφέτι καλά κρατεί. Αυτά( και πολλά άλλα) θα προσπαθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις να τα πολεμήσουμε. Την ανομία που έχουν επιβάλλει η νεολαία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια θα την ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ», έγραψε στο Facebook o Γιώργος Καλαϊτζίδης. 

Η σύνοδος των πρυτάνεων

Η Σύνοδος Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, με ανακοίνωση της απευθύνει Έκκληση προς την πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της για τη κατάληψη της Φιλοσοφικής Αθηνών από τον «Ρουβίκωνα», διαφορετικά, «σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως «σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη».

Η εξέλιξη στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, τονίζουν οι Πρυτάνεις, είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέτοιες πρακτικές, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας. Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει η Σύνοδος, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών.Η ανοχή στις ενέργειες αυτές, τονίζουν οι Πρυτάνεις, υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό.


Η ΝΔ


Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος για το «Γραφείο του Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποθράσυνση του Ρουβίκωνα που υπονομεύει καθημερινά κάθε έννοια νομιμότητας φτάνοντας στο σημείο να τρομοκρατεί καθηγητές Πανεπιστημίου που αντιστάθηκαν στη βία του, έχει έναν και μόνο υπαίτιο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ.Με το δόγμα της ανοχής στις “συλλογικότητες” και τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας, πλέον όλα επιτρέπονται. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία κανονική χώρα».