Η εργασία στο εξωτερικό δεν προσφέρει μόνο χρήματα - Free Sunday
Η εργασία στο εξωτερικό δεν προσφέρει μόνο χρήματα

Η εργασία στο εξωτερικό δεν προσφέρει μόνο χρήματα

Το επιστημονικό προσωπικό είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας στα χρόνια των μνημονίων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας 180.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» δεν είναι ελληνικό. Πρόσφατη έρευνα της τράπεζας HSBC έδειξε ότι οι νέοι επιλέγουν να φύγουν από την πατρίδα τους για ακόμα καλύτερο εισόδημα και για καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους.

Η εργασία στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την 11η ετήσια έρευνα «Expat Explorer» της κορυφαίας διεθνούς τράπεζας, οι εργαζόμενοι οι οποίοι γνωρίζουν την αγορά εργασίας κάνουν αναζήτηση ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δεξιότητές τους αξιοποιούνται κατά το μέγιστο δυνατό, με το 45% να δηλώνει ότι πληρώνεται καλύτερα στο εξωτερικό για την ίδια ακριβώς δουλειά και το 28% να υποστηρίζει ότι μετακόμισε στο εξωτερικό για να πάρει προαγωγή.
Για παράδειγμα, ο μέσος άνθρωπος που βρίσκει εργασία εκτός της χώρας διαμονής του προσθέτει 21.000 δολάρια στο ετήσιο εισόδημά του και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «το ποσό επαρκεί για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή για να εξοφλήσει το διπλάσιο ετήσιο κόστος του στεγαστικού του δανείου, ακόμα και για να καλύψει το ενοίκιό του για δύο χρόνια».

Σουηδία και Βραζιλία για δημιουργικότητα

Ένας ακόμη λόγος για την αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αφορά την εργασιακή κουλτούρα. Συγκεκριμένα, η Σουηδία και η Βραζιλία κατατάσσονται ως κορυφαίες για το δημιουργικό περιβάλλον εργασίας που προσφέρουν. Σύμφωνα με την έρευνα, «η σουηδική “lagom” κουλτούρα (μεταφράζεται “όσο ακριβώς είναι απαραίτητο”) ενθαρρύνει μια χαλαρή εργασιακή δομή χωρίς ιεραρχία, την οποία τα εκπατρισμένα στελέχη χαρακτηρίζουν ως την πιο συνεργατική και τεχνολογικά προηγμένη παγκοσμίως».
Την ίδια ώρα η Βραζιλία προσφέρει από τα πιο ευχάριστα εργασιακά περιβάλλοντα, που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση. «Οι εργαζόμενοι στη Βραζιλία δεν θα βρεθούν στη θέση να τρώνε ένα σάντουιτς στο γραφείο, καθώς τα μεγάλης διάρκειας γεύματα εκτός γραφείου με πελάτες και συναδέλφους είναι ο κανόνας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ για εξέλιξη καριέρας

Δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ψηφίστηκαν ως οι καλύτεροι προορισμοί για να εξελίξει ο εργαζόμενος την καριέρα του. Ωστόσο, οι εργασιακοί ρυθμοί χαρακτηρίζονται στρεσογόνοι από τα 2/5 των ατόμων που δημιουργούν μια νέα ζωή σε αυτές τις χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρεται για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ «η προσφορά ενός γενναιόδωρου μισθού, ύψους, κατά μέσο όρο, 185.119 δολαρίων, είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει όσους αποζητούν τα μετρητά».
Η δουλειά, όμως, μπορεί να φέρει και ευτυχία σε έναν άνθρωπο. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (53%) που έχουν μεταναστεύσει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζουν ότι το εργασιακό περιβάλλον τούς έκανε πιο ευτυχισμένους. «Όσοι μετακινούνται σε αυτόν τον εξωτικό ειδυλλιακό προορισμό είναι οι λιγότερο αγχωμένοι και νιώθουν ότι έχουν εκπληρωθεί επαγγελματικά περισσότερο απ’ όλα τα εκπατρισμένα στελέχη παγκοσμίως» καταλήγει η έρευνα.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 22.318 άτομα άνω των 18 ετών από 163 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018 από το YouGov για λογαριασμό της HSBC Expat, ενώ το ελάχιστο δείγμα ανά χώρα ήταν 100 ερωτώμενοι.

«Ποιοτική αποστράγγιση» το brain drain

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, «τα τελευταία οκτώ χρόνια 180.000 απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και το 76% των εφήβων εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό. Ενώ στις μεταπολεμικές δεκαετίες είχαμε μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, επειδή πρόκειται για μια πραγματική ποιοτική αποστράγγιση. Είναι νέοι και οι πιο εκπαιδευμένοι άνθρωποι, με νέες δεξιότητες, που χρειάζονται για την 4η τεχνολογική επανάσταση, και εγκαταλείπουν την Ελλάδα προς όφελος άλλων χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους».
Ο κ. Μαρλαφέκας πρόσθεσε ότι η «διαρροή εγκεφάλων» έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «ποια μέτρα στοχεύει να πάρει η Ε.Ε. για να ανατρέψει την τάση αυτή στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο;».
Πάντως, τον περασμένο Αύγουστο δημοσίευμα των «Financial Times» είχε χαρακτηρίσει «εμπόδιο» για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα τη μαζική φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό. «Το ερώτημα είναι εάν τελικά όλοι αυτοί οι Έλληνες που έχουν αποκτήσει ειδίκευση και βρίσκονται στο εξωτερικό τελικά θα επιστρέψουν, δίνοντας ώθηση μακροπρόθεσμα στην οικονομία της χώρας» έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. που έγινε πέρυσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, το ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να γυρίσουν στην Ελλάδα εντός των επόμενων τριών ετών ήταν μικρότερο του 10%, ενώ 20% των ερωτηθέντων σημείωσαν πως θα ήθελαν να επιστρέψουν κάποια στιγμή.