Ζάκυνθος: Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού - Free Sunday
Ζάκυνθος: Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού

Ζάκυνθος: Εν αναμονή ενός ισχυρού μετασεισμού

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2.00 π.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να προκλήθούν υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου, πολλοί από τους οποίους πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Υλικές ζημιές έχουν υποστεί οι λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού, καταστήματα και σπίτια.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε  καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού για να αποκατασταθεί λίγες ώρες αργότερα.

Τσελέντης: Ένας σεισμός του 6,4R πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε

Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Ζάκυνθο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί τα ξημερώματα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

«Τα δύσκολα πέρασαν, το νησί άντεξε. Αν ο σεισμός αυτού του μεγέθους γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός και η θωράκιση των κτιρίων στο νησί απέδειξε ότι εφαρμόζεται στο νησί με θετικά αποτελέσματα. Κατα 99% μιλάμε για τον κύριο σεισμό, ενώ πάνω από 40 είναι οι μετασεισμοί. Ένας σεισμός του 6,4R πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8R με 6R. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα που οι πολίτες είναι σε εγρήγορση χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει μετά από εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η Ζάκυνθος γλίτωσε τα… χειρότερα, καθώς αν ο σεισμός είχε γίνει πιο κοντά στο νησί θα υπήρχε πρόβλημα.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.

Τέλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ.

Να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο συνιστάται να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.