Κωφεύει η πολιτεία για τα ναρκωτικά στα ΑΕΙ - Free Sunday
Κωφεύει η πολιτεία για τα ναρκωτικά στα ΑΕΙ

Κωφεύει η πολιτεία για τα ναρκωτικά στα ΑΕΙ

«Δεν ζητούμε από την πολιτεία παρά να υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματά μας». Με αυτή τη φράση κλείνει το κείμενο διαμαρτυρίας των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στους χώρους γύρω από το ίδρυμα. Το κείμενο, που έχει ξεπεράσει τις 415 υπογραφές, δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη επιστολή φοιτητών του πανεπιστημίου.

Αγωνία από καθηγητές και φοιτητές

Ειδικότερα, οι καθηγητές αναφέρουν ότι ζουν «τη θλιβερή καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης που λυμαίνονται οι οργανωμένοι διακινητές ναρκωτικών. Κανένας άνθρωπος δεν αγνοεί την περιπλοκότητα του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αρκούνταν σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια, όταν το αίσθημα ανασφάλειας είναι δικαιολογημένα διάχυτο μέσα στο σπίτι του».
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.100 φοιτητές έχουν υπογράψει το κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, σκιαγραφούν την τραγική κατάσταση στους χώρους γύρω από το Αριστοτέλειο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών». Οι περιγραφές των φοιτητών είναι ανατριχιαστικές: «Κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί, στο προαύλιο της σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο, που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση, είτε διακίνηση, είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών».
Οι καθηγητές δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, κάνοντας λόγο για «έλλογη κραυγή», αφού οι φοιτητές «αρνούνται να προσαρμοστούν σε μια “νέα κανονικότητα”, στην εγκατάλειψη της πανεπιστημιούπολης στις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. Εμείς, ως καθηγητές τους, στεκόμαστε δίπλα τους και αγωνιζόμαστε μαζί τους για τον ίδιο σκοπό: ένα ασφαλές πανεπιστήμιο, χώρο καθημερινής δημιουργίας και εκπαίδευσης».

Οι ευθύνες της πολιτείας

Το χρόνιο πρόβλημα των ναρκωτικών στους χώρους γύρω από τα πανεπιστήμια προβληματίζει και προκαλεί έντονη ανασφάλεια σε φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Επί χρόνια και πιεστικά ζητούμε από την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να συνεργαστούν με τις αρχές διοίκησης του πανεπιστημίου μας, ώστε να εκπονήσουν και, κυρίως, να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανομίας και της εγκληματικότητας μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Έχουμε εξαντλήσει κάθε διοικητική, οικονομική και νομική δυνατότητα, και δεν σταματούμε να καλούμε την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους την κύρια ευθύνη που της αναλογεί, αμέσως, προτού θρηνήσουμε θύματα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των καθηγητών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μη αποτελεσματικά μέτρα. Η αποτρόπαια πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει αφήσει ανυπεράσπιστη την πανεπιστημιούπολη και έρμαιο των συμμοριών».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέστειλε τη λειτουργία του για μία μέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τη Σύγκλητο να κάνει λόγο για «θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες διάσπαρτους στους γύρω δρόμους».
Μάλιστα, η Σύγκλητος επανήλθε την περασμένη Τετάρτη με νέα ανακοίνωση, στην οποία διαπιστώνεται ότι «οι συνθήκες που περιγράφει το Ψήφισμα της Συγκλήτου της 18ης Οκτωβρίου εξακολουθούν να υφίστανται». Παράλληλα, καλεί «για μια ακόμα φορά, τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το πανεπιστήμιο».
Επιπλέον, μέσω της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «θα ενταθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συνθηκών ανεμπόδιστης λειτουργίας του ιδρύματος», ενώ η Σύγκλητος ανέθεσε στις πρυτανικές αρχές να ενημερώσουν τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας για τη «δραματική κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος» και να ζητήσουν τη «συνδρομή αυτών για την άμεση αντιμετώπισή της».

Έκκληση και από τον πρύτανη

Έκκληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο Αριστοτέλειο απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας κατά την προσφώνησή του στον επίσημο εορτασμό της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
«Δεν είναι ζήτημα πολιτικής θεώρησης η τήρηση των νόμων, είναι υποχρέωση όλων μας, αλλά κυρίως αυτών που έχουν τα μέσα, τη δυνατότητα και την εκ του νόμου αρμοδιότητα να παρέμβουν» τόνισε ο κ. Μήτκας, προσθέτοντας ότι «το Αριστοτέλειο, καθώς πλησιάζει τα 100 από ιδρύσεως, στέκεται όρθιο και ονειρεύεται, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Και προσπαθεί να αποτινάξει τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, απαιτεί όμως από την κοινωνία και την πολιτεία να ξαναθυμηθούν ότι λειτουργούμε όχι ως κέντρο διαφθοράς ή ανομίας αλλά ως ναός της γνώσης, ως μοχλός ανάπτυξης και προόδου».

ΠΟΣΔΕΠ: Να εφαρμοστεί ο νόμος

«Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε “συλλογικότητα” θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου, στο όνομα του ασύλου, όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του και θα βρίσκει άσυλο και προστασία από τον νόμο για τις παράνομες πράξεις του». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση εφαρμογή του νόμου. «Στον χώρο του πανεπιστημίου οι κανόνες και οι νόμοι του κράτους θα πρέπει να είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν μέσα στα πανεπιστήμια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο, όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΠΟΣΔΕΠ επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για τον νόμο περί πανεπιστημιακού ασύλου, σημειώνοντας ότι «η νομοθέτηση, με τον τρόπο που έγινε, δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους. Τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της να εφαρμόσουν τον νόμο». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει τα ίδια μέσα και την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους χώρους της».

Βίντεο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια περιγράφει σε βίντεο που δημιούργησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη». Στο σύντομο βίντεο γίνονται αναφορές σε καταλήψεις, εισβολές κουκουλοφόρων, «πάρτι» με βόμβες μολότοφ και «πιάτσα» ναρκωτικών, ενώ δεν λείπουν η κατάληψη του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική και το «brain drain». Σε ανάρτηση στο Twitter η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γράφει χαρακτηριστικά: «Βία, ανομία, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, υποβάθμιση των ιδρυμάτων από τον νόμο Γαβρόγλου».
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες μέλη της παράταξης συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, στον οποίο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, όπως τόνισαν, διαπίστωσαν «την αδιαλλαξία του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος εμμένει ότι η κατάσταση θα διορθωθεί χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Ελπίζουμε ειλικρινά ο κ. Γαβρόγλου σύντομα να αναθεωρήσει τις θέσεις του, πριν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση στις σχολές μας».