Μαραθώνιος μέσα από τη στάχτη - Free Sunday
Μαραθώνιος μέσα από τη στάχτη

Μαραθώνιος μέσα από τη στάχτη

Ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο φετινός Μαραθώνιος, ο οποίος έφερε και πάλι την Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος.

Την περασμένη Κυριακή περισσότεροι από 18.000 μαραθωνοδρόμοι πέρασαν από τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στους κατοίκους.

«Δίνουμε τον δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε»

Οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ σε πανό που κρατούσαν είχαν γράψει στα ελληνικά και στα αγγλικά «Δίνουμε τον δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε».
Μάλιστα, κάποιοι φορούσαν μαύρα ρούχα με μια κόκκινη καρδιά και είχαν μάσκες στα πρόσωπά τους, ενώ κρατούσαν και κλαδιά ελιάς. Σε μια συμβολική κίνηση, εθελοντές μοίρασαν πράσινα μαντίλια στους μαραθωνοδρόμους, για να «πρασινίσει» και πάλι το Μάτι.
Άλλωστε, το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) για τον 36ο Μαραθώνιο ανέφερε ότι «θέλουμε να θυμίσουμε τον δικό μας Μαραθώνιο μετ’ εμποδίων και να ζητήσουμε τη συμπαράσταση όλων για να τον τερματίσουμε νικηφόρα».
Οι κάτοικοι ζητούν να «επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής με δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να ξανάρθει η ζωή στο καμένο Μάτι και η κανονικότητα στη βίαια κατεστραμμένη καθημερινότητά τους».
Στο πλευρό των κατοίκων έχει ταχθεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Παναγόπουλος προανήγγειλε τον περασμένο μήνα ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, «ώστε να ζωντανέψει η μαραθώνια διαδρομή, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πληγεί».

Ρεκόρ συμμετοχών

Μια ακόμη «ιδιαιτερότητα» του φετινού Μαραθωνίου ήταν το ρεκόρ συμμετοχών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης οι συμμετοχές έκλεισαν 45 ημέρες πριν από τον αγώνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Παναγιώτη Δημάκο, «στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας δήλωσαν συμμετοχή 55.000 δρομείς, ενώ οι εγγραφές είχαν κλείσει ενάμιση με δύο μήνες πριν, κάτι το οποίο είναι μοναδικό. Οι συμμετοχές στα 5 χλμ. έκλεισαν σε 45 λεπτά, ενώ στα 10 χλμ. σε 24 ώρες».
Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «τη μαζικότερη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μαζικότερες στην Ευρώπη. Ο αγώνας μας εδώ και χρόνια έχει πάψει να αποτελεί απλώς ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Πέρα από αυτό και πάνω από αυτό, ο Μαραθώνιος έχει εξελιχθεί σε μεγάλη γιορτή».
Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη η πολιτεία να κάνει εκείνα τα έργα, προκειμένου να δεχτούν περισσότερους δρομείς. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής και τη Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα. Εάν η κλασική διαδρομή περιοριστεί στις 18.000 συμμετοχές, θα είναι κρίμα για τον αγώνα, όμως θα είναι κρίμα και για την Αθήνα και την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

marathonios petroulaki

«Με δύναμη» από την Κρήτη

Μπορεί ο Κενυάτης Μπρίμιν Μισόι να συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα, καθώς ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ωστόσο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είχε και πρωτιές με άρωμα Ελλάδας.
Στους άντρες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτος τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στη γενική κατάταξη, ενώ η Ελευθερία Πετρουλάκη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε και κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη.
Η Ελευθερία Πετρουλάκη, με καταγωγή από τη Σητεία, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλώντας στην F.S. δήλωσε ότι πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να πάρει μέρος σε αυτόν τον αγώνα. «Είμαι αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων και από τη Δευτέρα και μετά είμαι επίσημα και μαραθωνοδρόμος».
Στόχος της, η νίκη. «Για μένα, εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος μου και σε αυτό ήμουν συγκεντρωμένη. Είχα δουλέψει και προπονηθεί. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ. Η τρίτη θέση ήταν απρόσμενη για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα στον πρώτο μου Μαραθώνιο να κάνω τέτοια εμφάνιση και μάλιστα να σημειώσω και μια αξιόλογη επίδοση».
Πώς είναι όμως να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο; «Σίγουρα το να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο και να σε αποθεώνουν είναι κάτι που δεν ξεχνάς ποτέ. Έχει χαραχτεί πολύ βαθιά μέσα μου αυτό το συναίσθημα του τερματισμού. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας μέχρι τον τερματισμό δεν ήθελα να τελειώσει».
Η Ελευθερία Πετρουλάκη αφιέρωσε τη νίκη της στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φωτιές στο Μάτι. Όπως αποκάλυψε, «δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι περνούσα από εκείνο το σημείο, καθώς είχαμε κόντρα τον ήλιο και αντανακλούσε στα μάτια μας. Ξαφνικά, όταν συνειδητοποίησα πού ήμουν, χαμήλωσα το βλέμμα και αισθάνθηκα ένα ρίγος να διαπερνά το σώμα μου και απέραντη θλίψη γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μετά κοίταξα προς τον ουρανό και είπα ότι θα τερματίσω. Οι στιγμές ήταν απίστευτες».
Όσον αφορά τα μελλοντικά της σχέδια, «περιλαμβάνεται ένας γρήγορος Μαραθώνιος την άνοιξη στο εξωτερικό, σε μια πιο επίπεδη διαδρομή, και μεγάλος στόχος είναι η Ολυμπιάδα του 2020 στο Τόκιο».

Ακόμα περιμένουν οι πυρόπληκτοι

Μπορεί ο Μαραθώνιος της περασμένης Κυριακής να έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά επί του πρακτέου οι πυρόπληκτοι στο Μάτι… ακόμα περιμένουν. Συγκεκριμένα, ο ειδικός λογαριασμός που άνοιξε το ΥΠΟΙΚ μετά τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου μπορεί να γέμισε με το ποσό των 37,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει «κλειδωμένος» και οι πυρόπληκτοι δεν έχουν δει ούτε 1 σεντ από τα χρήματα αυτά, τα οποία συγκεντρώθηκαν κυρίως από τους κεντρικούς φορείς, τον ΟΑΕΔ, τη Βουλή και την ΤτΕ.
Εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των χρημάτων αυτών δέχεται ακόμη αιτήματα και εισηγήσεις δημοσίων φορέων και απαιτείται έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα κατεστραμμένα κτίρια και άλλο 1 εκατ. ευρώ θα πάει στην ειδική φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τους εγκαυματίες, μετά από εισήγηση του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο λογαριασμός για τους πυρόπληκτους δεν θα “ξεμείνει”» και ανέφερε ότι μόνο η πρώτη δόση για την ανοικοδόμηση των ακινήτων που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.