Στο στόχαστρο συμμοριών τα σπίτια ηλικιωμένων - Free Sunday
Στο στόχαστρο συμμοριών τα σπίτια ηλικιωμένων

Στο στόχαστρο συμμοριών τα σπίτια ηλικιωμένων

Κόκκινο έχει χτυπήσει η ανασφάλεια των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα περιστατικά ληστειών μέσα σε σπίτια είναι καθημερινό φαινόμενο. Πιο ευάλωτη ομάδα είναι αυτή των ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς μπαίνουν συνεχώς στο στόχαστρο συμμοριών, οι οποίες δεν διστάζουν να τους βασανίσουν ακόμα και για λίγα ευρώ. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τρία περιστατικά με ηλικιωμένους, ενώ μια γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή λίγο μετά την επίθεση που δέχτηκε.

Τρόμος μέσα στο σπίτι

Μια 86χρονη από τα Καμίνια είναι το τελευταίο θύμα ληστείας. Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης οι ληστές εισήλθαν στο διαμέρισμά της στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, όπου την έδεσαν, τη φίμωσαν και τη χτύπησαν στο πρόσωπο.
Η ηλικιωμένη κατάφερε να λυθεί περίπου στις 7 το πρωί και αφού ειδοποίησε την κόρη της για το περιστατικό, μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου και κατέληξε. Όπως είπε η κόρη της γυναίκας στους αστυνομικούς, η 86χρονη ζητούσε από τους ληστές να την αφήσουν, όμως εκείνοι την παράτησαν όλο το βράδυ δεμένη και φιμωμένη. Απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου της αναμένεται να δώσει το πόρισμα του ιατροδικαστή.
Δύο μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Δευτέρας άγνωστοι εισέβαλαν σε διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία και με την απειλή όπλου και τη χρήση σωματικής βίας λήστεψαν γυναίκα 81 ετών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 4:30 τρεις δράστες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλαν από το παράθυρο της κουζίνας σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, όπου βρισκόταν μόνη της η ηλικιωμένη γυναίκα. Στη συνέχεια, με την απειλή όπλου και τη χρήση σωματικής βίας πήραν χρήματα και κοσμήματα και εξαφανίστηκαν. Η γυναίκα ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, καθώς δεν την είχαν δέσει.
Χρήματα και κοσμήματα με τη χρήση σωματικής βίας έκλεψαν άγνωστοι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και από σπίτι ηλικιωμένων σε κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας. Λίγες ώρες πριν, μια γυναίκα 89 ετών στην περιοχή της Βουπρασίας στην Ηλεία ξυπνούσε υπό την απειλή μαχαιριού από ομάδα τριών αγνώστων. Οι κακοποιοί άρπαξαν 460 ευρώ, που ήταν η σύνταξη της ηλικιωμένης, και εξαφανίστηκαν.

Δεν διστάζουν να σκοτώσουν

Τον περασμένο Απρίλιο η κοινή γνώμη είχε παγώσει από τον άδικο χαμό 52χρονου επιχειρηματία, θύματος της αιματηρής απόπειρας ληστείας στο σπίτι του στην Κηφισιά.
Ο επιχειρηματίας τη Μεγάλη Δευτέρα δέχτηκε πυροβολισμούς στην πλάτη κατά τη συμπλοκή του με τους ληστές, οι οποίοι πρώτα τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι με σιδερένιο αντικείμενο.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος ενός 52χρονου μέσα στο σπίτι του στον Εύοσμο που έγινε τον Απρίλιο του 2017.
Δράστες ήταν τρεις Ρομά και ένας Αλβανός, οι οποίοι, αφού εισήλθαν στο σπίτι, ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 52χρονο, ενώ χτύπησαν και τον ηλικιωμένο πατέρα του, για να τους αρπάξουν 250 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, οι δράστες γνώριζαν την οικογένεια.

Ληστεία και… άλλα

Την περασμένη Τετάρτη εξιχνιάστηκε ληστεία σε οικία ηλικιωμένης που είχε γίνει στις 21 Μαρτίου σε κοινότητα του Δήμου Τρίπολης. Τα τρία άτομα που συνελήφθησαν, ένας 43χρονος Έλληνας, ένας 29χρονος αλλοδαπός και μία 51χρονη αλλοδαπή, «φορτώθηκαν» κι άλλα αδικήματα, καθώς σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα, τον τελωνειακό κώδικα, τα βεγγαλικά και τις κροτίδες.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους στον Νομό Αργολίδας και στην Αθήνα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πιστόλι κρότου, 50 φυσίγγια, 307 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 4 τυποποιημένες συσκευασίες λαθραίου καπνού συνολικού βάρους 2.450 γραμμαρίων, 8 κροτίδες, κάρτες sim και συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Τα πακέτα λαθραίων τσιγάρων και οι συσκευασίες του τυποποιημένου καπνού θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά ληστειών μέσα στα σπίτια, η Ελληνική Αστυνομία δίνει κατά καιρούς οδηγίες προς τους πολίτες με μέτρα προφύλαξης αλλά και τρόπους αντίδρασης.
Μεταξύ άλλων, οι πολίτες πρέπει να ασφαλίζουν όλες τις πόρτες και τα παράθυρα σε οποιονδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες. Περισσότερες από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
Σημαντική είναι και η γνωριμία με τους γείτονες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές όπου οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα, αφού μπορεί πιο εύκολα να εντοπιστεί ένας ξένος.
Παράλληλα, πρέπει να απομακρύνεται κάτω από την οικία οποιοδήποτε αντικείμενο βοηθάει τους ληστές να σκαρφαλώσουν σε ένα μπαλκόνι κυρίως χαμηλών ορόφων (π.χ. ακινητοποιημένο όχημα, δέντρα, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.), ενώ κρίνεται απαραίτητη η περίφραξη εξωτερικών σωλήνων υγραερίου, εξωτερικών μονάδων κλιματιστικών κ.ά., με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την είσοδο στην οικία, στην πολυκατοικία ή στο γκαράζ, καθώς οι ληστές μπορεί να περιμένουν για να μπουν με τον ένοικο.
Τα κλειδιά του αυτοκινήτου πρέπει να είναι κρυμμένα, καθώς πολλές φορές μετά τη ληστεία οι δράστες απομακρύνονται με το όχημα του θύματος, ενώ συνιστάται η χρήση συναγερμού και η ενεργοποίησή του ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ακόμη και στην περίπτωση που έχει γίνει αντιληπτή η παρουσία αγνώστου στο σπίτι, η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να μείνουν ήρεμοι και, αν είναι δυνατόν, να προσποιηθούν ότι κοιμούνται, ενώ αν καλέσουν την Άμεση Δράση, να αφήσουν τη γραμμή ανοιχτή.
Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο κ.λπ.), που προκαλεί τον θάνατό του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό ή δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.
Σε ένοπλη ληστεία οι πολίτες δεν πρέπει να επιχειρήσουν να βγάλουν την κουκούλα του δράστη, καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσουν τη ζωή τους, αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.