Απάντηση ΥΠΕΞ στα Τίρανα: Απαράδεκτες οι γενικεύσεις της Αλβανίας - Free Sunday
Απάντηση ΥΠΕΞ στα Τίρανα: Απαράδεκτες οι γενικεύσεις της Αλβανίας

Απάντηση ΥΠΕΞ στα Τίρανα: Απαράδεκτες οι γενικεύσεις της Αλβανίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θάνατο Αλβανού πολίτη, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το Κράτος Δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και συνέχισε:

«Η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη. Ομοίως επαναλαμβάνουμε την αυτονόητη καταδίκη μας σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές».

«Οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες», συνέχισε σε αυστηρό τόνο ο κ. Γεννηματάς και συμπλήρωσε:

«Αναμένοντας το τελικό πόρισμα για το θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναφέρει:

«Σε σχέση με τις πρόσφατες υποθέσεις ανθρωποκτονιών Αλβανών υπηκόων στην Ελληνική Επικράτεια, ανακοινώνεται ότι:

Σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες –σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές– με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σημειώνεται δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί».

Νωρίτερα, η Αλβανία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποδαυλίζει διωγμούς Αλβανών και ότι καθυστερεί στην εξιχνίαση φόνων Αλβανών!

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας τονίζει με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “κύμα διωγμών” και “σειρά δολοφονιών Αλβανών” τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα που προκαλούν “αγανάκτηση” στην Αλβανία. Ολα αυτά με αφορμή την δολοφονία του 18χρονoυ Αλβανού από συμπατριώτη του στην Καβάλα.

Αναλυτικά το αλβανικό ΥΠΕΞ τονίζει:

«Το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα ότι χθες το βράδυ στις 4.12. 2018, στην περιοχή Καβάλας βρέθηκε νεκρός ο Αλβανός υπήκοος Μάριος Ισάκ, γεννηθείς στις 31.7.2000 στην Καβάλα Ελλάδος.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την απώλεια της ζωής του Αλβανού νεαρού και εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του. Η πρεσβεία της Αλβανίας είναι σε επαφή με την οικογένεια του θύματος για προσφορά της απαιτούμενης βοήθειας. Πρόκειται για την 4η δολοφονία Αλβανού πολίτη εντός δύο εβδομάδων.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για τη σειρά δολοφονιών Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες και ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη με τις οικογένειες τους.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του αγανάκτηση για την απώλεια τη ζωής συμπατριωτών μας, και αυτή γίνεται πιο βαθιά από τις καθυστερήσεις στην εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών από τις ελληνικές αρχές.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει δριμύτατα το φόντο του εξτρεμισμού και της γλώσσας μίσους που συνόδευσε αυτά τα περιστατικά στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών κύκλων για να θίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συμβάλουν στη γειτονική χώρα. Δεν δεχόμαστε κατ΄ ουδένα τρόπο να συνηθίσουμε ούτε με τις ξενόφοβες εκκλήσεις τους στους διαύλους επικοινωνίας, ούτε και με την παθητική και εθνικιστική παράσταση του θύματος κάποιου απ΄ αυτούς, που δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Στις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας αισθάνονται τις πιέσεις μιας ακήρυκτης εκστρατείας μίσους και βίας, το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δέσμευση του αλβανικού κράτους να παράσχει στα θύματα της βίας και στις οικογένειές τους, την απαιτούμενη νομική και χρηματική βοήθεια για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, ως μέλη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, μελετά και συμβάλει επί δεκαετίες στην Ελλάδα».