Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου - Free Sunday
Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου

Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου

Δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί του Γιώργου Κανδαλέπα,κουμπάρου και πρώην συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου σε ελβετικές τράπεζες καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας δεν έκανε δεκτή την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να καταστεί αμετάκλητη προηγούμενη απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών από τους οποίους διακινήθηκαν χρήματα με καταθέτες που φιγουράρουν στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ δεν γίνονται δεκτά διότι η λίστα θεωρείται προϊόν υποκλοπής.

Από το άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα οι ελληνικές δικαστικές αρχές ευελπιστούσαν να αντλήσουν στοιχεία για τον πρώην υπουργό καθώς μέσω αυτών φέρεται να διακινήθηκαν χρήματα από τη σύζυγό του το όνομα της οποίας ήταν στην επίμαχη λίστα. 

Για σημαντική απόφαση έκανε λόγο ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας που χειρίστηκε και το όλο θέμα ενώπιον των ελβετικών δικαστικών αρχών.

Ο δικηγόρος  αναφέρει: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων» και συνεχίζει «Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».