Ελλάδα - Γαλλία - συμμαχία και στο ολυμπιακό ιδεώδες - Free Sunday
Ελλάδα - Γαλλία - συμμαχία και στο ολυμπιακό ιδεώδες

Ελλάδα - Γαλλία - συμμαχία και στο ολυμπιακό ιδεώδες

Σε μια σεμνή τελετή η Πρεσβεία της Γαλλίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και της γαλλικής γλώσσας.
Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, ο Α΄ αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης και Μανώλης Κολυμπάδης, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μικέλ Ουσό, και ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Γιώργος Αλικάκος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Έλληνες ολυμπιονίκες Σοφία Μπεκατώρου (ιστιοπλοΐα) και Θωμάς Μπίμης (καταδύσεις), ο παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης (100 μ. κολύμβησης) και ο Γάλλος ολυμπιονίκης Σεμπαστιάν Βιελεντάν (κωπηλασία).

idef 6

Ιστορική διασύνδεση

Οι τέσσερις ολυμπιονίκες δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους ενθυμούμενοι τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και τη χαρά τους που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια τόσο σημαντική –σε συμβολικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο– συμφωνία μεταξύ δύο χωρών που το ολυμπιακό ιδεώδες τις συνδέει διαχρονικά.
Το σύμφωνο αυτό αποσκοπεί, επίσης, στην ανάδειξη της ιστορίας του ολυμπισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αξιοποιώντας τη θέση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 στη διάδοση του ολυμπιακού πνεύματος.
Ενθαρρύνοντας τον εξειδικευμένο διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ειδημόνων του ολυμπισμού και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εθελοντισμού, εντάσσεται στη δυναμική των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, λίκνου των Ολυμπιακών Αγώνων, και της Γαλλίας, προς όφελος του ολυμπιακού κινήματος και σύμφωνα με το ολυμπιακό πνεύμα που κληροδότησαν οι Δημήτριος Βικέλας και Πιερ ντε Κουμπερτέν.

idef 1

Σπουδές αθλητισμού στην Ελλάδα

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πανεπιστημιακό πρόγραμμα εξειδικευμένων σπουδών Αθλητισμού από τον Υγκ Ρολάν, διευθυντή STAPS (Επιστήμες & Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, και τον Στυλιανό Αμαργιανάκη, γενικό διευθυντή του κολεγίου IdEF (Institution d’Études Francophones), συνεργάτη του σχεδίου.
Το πρόγραμμα STAPS προσφέρει ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης και πρακτικής εφαρμογής για εκείνους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά και οι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 - Sorbonne Paris Cité και έχουν την ίδια φοιτητική κάρτα και την ίδια φοιτητική ιδιότητα με τους φοιτητές της Γαλλίας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών ετών φοίτησης απονέμεται στους φοιτητές το πτυχίο Licence του τμήματος «Επιστήμες & Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» από το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 - Sorbonne Paris Cité. Οι κάτοχοι του τριετούς πτυχίου Licence έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο 4ο έτος και να ολοκληρώσουν τον 4ετή κύκλο σπουδών, όπως ακριβώς είναι και το πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων.

idef 2

Ενώνοντας το 2004 με το 2024

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το σχέδιο «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», πιλοτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος/Πρεσβεία της Γαλλίας, η ΕΟΕ και η ΕΘΝΟΑ με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης, στηρίζοντας τη δυναμική της «γενιάς 2004» στην Ελλάδα, ως σύμβολο των αξιών του ολυμπισμού και της γαλλοφωνίας.
Το πρόγραμμα αυτό, που θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου περίπου 1.800 νέων (μαθητών και φοιτητών), γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μιας δίγλωσσης «γενιάς 2004», ικανής να διαδώσει στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος/Πρεσβεία της Γαλλίας, την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ, το ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και τη γαλλική γλώσσα.

idef 5

Ολυμπιακές Ημερίδες

Για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας καθιερώνεται μια σειρά ετήσιων ολυμπιακών συναντήσεων διάρκειας τεσσάρων ημερών η καθεμία, εκ των οποίων δύο θα είναι αφιερωμένες σε ανταλλαγές μεταξύ 300 νέων Ελλήνων που γεννήθηκαν το 2004 και Ελλήνων και Γάλλων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας 2004, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Επίσης, μία ειδική ημέρα αφιερωμένη στον ολυμπισμό και στον αθλητισμό θα διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.
Η πρώτη διοργάνωση των Ολυμπιακών Ημερίδων θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.