Η δική μας ιστορία δεν μπαίνει σε εξώφυλλα - Free Sunday
Η δική μας ιστορία δεν μπαίνει σε εξώφυλλα

Η δική μας ιστορία δεν μπαίνει σε εξώφυλλα

Τη δική τους ιστορία, με αφορμή το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα «Becoming – Η δική μου ιστορία», μοιράστηκαν πριν από λίγες ημέρες πέντε γυναίκες που έχουν διακριθεί στην επαγγελματική τους ζωή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, Co Founder του brand Zeus + Dione, η CEO της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου, η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη και η DJ Φώφη Τσεσμελή μίλησαν για την προσωπική τους διαδρομή και για τα σημεία του βιβλίου με τα οποία ταυτίζονται.

Οι τρεις βασικές αρχές

Πρώτη πήρε τον λόγο η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία επέλεξε τη λέξη «ταπεινοφροσύνη» για να χαρακτηρίσει το βιβλίο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αρχές της Μισέλ Ομπάμα, τις οποίες έλαβε και η ίδια από την οικογένειά της. «Το να είσαι ταπεινός και χωρίς έπαρση μου το δίδαξε η μητέρα μου» είπε, ενώ «από τον παππού μου έμαθα ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς σκληρή δουλειά. Από τον ίδιο έμαθα ότι και η προσήλωση στον στόχο είναι προϋπόθεση για να πετύχει κανείς. Να κοιτάς τον στόχο και να μην αφήνεις τίποτα να σε επηρεάζει. Επίσης, η μόρφωση είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Η εξουσία έρχεται και φεύγει. Στην εξουσία, τη μια μέρα σε γλείφουν, την άλλη δεν σε ξέρουν. Τη μόρφωση, όμως, δεν μπορεί να σ’ την πάρει κανείς». Ένα ακόμη κοινό σημείο που εντόπισε η κ. Μητσοτάκη ήταν το θέμα των παιδιών και πώς τα αντιμετωπίζει η Μισέλ Ομπάμα. «Τα παιδιά μου είναι η προτεραιότητα στη ζωή μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά» πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία της.

kefalogianni 1

Κεφαλογιάννη: Πρόκληση να μελετάς τη Μισέλ Ομπάμα

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας για τη ζωή και την επαγγελματική πορεία της Μισέλ Ομπάμα, χαρακτήρισε πρόκληση το «να μελετήσεις και να καταλάβεις μια γυναίκα όπως η συγκεκριμένη», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι είναι Αφροαμερικάνα. Μάλιστα χαρακτήρισε την αφήγηση «χαρισματική», όπου ο αναγνώστης από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνει ότι η 44η Πρώτη Κυρία δεν είχε κανένα κοινό με τις προηγούμενες.
«Η ίδια με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που βρέθηκε σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι» σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη, χαρακτηρίζοντας τη συνολική στάση ζωής της Μισέλ Ομπάμα «την επιτομή του πολιτικού πολιτισμού».
Η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ακόμη πως «παρ’ ότι μας χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις ΗΠΑ, πολλά από τα προβλήματα που αναφέρει η Μισέλ Ομπάμα είναι κοινά με αυτά της Ελλάδας».
Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη προέτρεψε «όπως η Μισέλ Ομπάμα αναμετρήθηκε με το μαύρο και βγήκε νικήτρια, όλες μας να αναμετρηθούμε με τις προκαταλήψεις, τους φόβους και τους αυτοπεριορισμούς μας, για να κερδίσουμε τον αυτοσεβασμό μας και να κερδίσουμε τις μικρές ή μεγάλες μάχες. Για να κερδίσουμε τελικά τη ζωή μας».

Τα στερεότυπα για τις επιτυχημένες γυναίκες

«Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο πρέπει να προσπαθώ διαρκώς να αποδεικνύω την αξία μου» ανέφερε η DJ Φώφη Τσεσμελή, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο επάγγελμα «ακόμα και στο εξωτερικό, δεν δίνονται ευκαιρίες στις γυναίκες. Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες είναι επιστημονική φαντασία».
Η CEO της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι το βιβλίο σε ενθαρρύνει να κάνεις όνειρα. «Ο κόσμος διψάει για νέα μυαλά» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη αναφέρθηκε στα στερεότυπα που υπάρχουν για τις επιτυχημένες και δυναμικές γυναίκες, ενώ χαρακτήρισε «ανακουφιστικό και γαλήνιο» το γεγονός ότι η Μισέλ Ομπάμα έχει τις ίδιες αγωνίες με όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, «η δική μας ιστορία», πρόσθεσε, «υπάρχει και δεν μπορεί να μπει σε εξώφυλλα».
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος Athens Bookstore Publications, από τον οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

kefalogianni 2

Best seller

Η αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα έγινε μέσα σε λίγες ώρες best seller, πουλώντας στις χώρες της Βορείου Αμερικής περίπου 725.000 αντίτυπα μόλις το πρώτο εικοσιτετράωρο της κυκλοφορίας της, ενώ σε διάστημα δύο εβδομάδων είχαν πωληθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου –το οποίο έχει μεταφραστεί σε 31 γλώσσες– προσκαλεί τους αναγνώστες στον προσωπικό της κόσμο, εξιστορώντας τις εμπειρίες που τη διαμόρφωσαν από την παιδική της ηλικία στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου και την εποχή που ως στέλεχος εξισορροπούσε τις απαιτήσεις της μητρότητας με αυτές της εργασίας έως την εποχή που ζούσε στην πιο διάσημη διεύθυνση στον κόσμο.
Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί για την προώθηση του βιβλίου της, η Μισέλ Ομπάμα βρέθηκε στο Λονδίνο. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ επισκέφθηκε ένα σχολείο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ίδια. Όπως είπε, απευθυνόμενη στους μαθητές, η επίσκεψη στο σχολείο Ελίζαμπεθ Γκάρετ Άντερσον, στο βόρειο Λονδίνο, στο οποίο είχε πάει ως Πρώτη Κυρία το 2009, «καθόρισε τη δέσμευσή μου στον τομέα της εκπαίδευσης. Μου θυμίσατε ποια ήμουν, τους φόβους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Με παρηγορήσατε, διότι η δουλειά της Πρώτης Κυρίας δεν είναι η ευκολότερη στον κόσμο και εσείς μου δώσατε δύναμη».
Η Μισέλ Ομπάμα μοιράστηκε και μια άσχημη εμπειρία που είχε ως μαθήτρια, την οποία περιγράφει και στο βιβλίο. Αναφερόμενη στους καθηγητές που την υποτίμησαν, αποκάλυψε ότι ένας εκπαιδευτικός σύμβουλος της είχε πει «δεν νομίζω ότι είστε ικανή να φοιτήσετε στο Πρίνστον».