Νέο μπαράζ τρομοκρατίας - Free Sunday
Νέο μπαράζ τρομοκρατίας

Νέο μπαράζ τρομοκρατίας

Σοβαρό προβληματισμό στις αρχές και στην κυβέρνηση προκαλούν τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, καθώς τα χαρακτηριστικά τους «μιλούν» για νέα έξαρση της βίας στη χώρα.

«Δοκιμαστικός» τρόμος

Τη μεγαλύτερη ανησυχία στις διωκτικές αρχές προκαλεί η έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού έξω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, στην καρδιά της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος, πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που προβληματίζουν την αστυνομία. Πρώτον, ότι το χτύπημα ήταν «τυφλό», δηλαδή δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Η αστυνομία εκτιμά ότι αυτό έγινε επειδή ο μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος και δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, ωστόσο αυτό καθαυτό το γεγονός προκαλεί ερωτηματικά.
Σε δεύτερο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της συνδεσμολογίας του εμπρηστικού μηχανισμού (μέσα σε κουτί παπουτσιών μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, χαμηλής ταχύτητας πυρίτιδα, ίσως από κροτίδες, που κόλλησαν γύρω από τα μπουκάλια, ρολόι και καλώδια), εικάζεται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «δοκιμαστική» επίθεση, θεωρία που, αν ισχύει, «δείχνει» στην κατεύθυνση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία ακόμη δεν έχει την επιχειρησιακή εμπειρία παλαιότερων σχημάτων και κάνει «πρόβες» για νέο χτύπημα.

Αναμένοντας την ανάληψη ευθύνης

Παράλληλα, οι αρχές αναμένουν και κάποια κίνηση για την ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στο Κολωνάκι, κάτι που αποτελεί επίσης πηγή προβληματισμού, καθώς, ενώ ήδη έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες, ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ λίγο μετά είχε υπάρξει απειλή και για δεύτερη βόμβα στο κτίριο, η οποία, βέβαια, αποδείχθηκε ψεύτικη.
Όπως και να ’χει, πάντως, τα δύο χτυπήματα, αν και διαφορετικής τάξης μεγέθους, προκαλούν ανησυχία στις αρχές και στην κυβέρνηση, καθώς έγιναν σε στόχους υψηλού συμβολισμού (ένα ΜΜΕ και ένα κεντρικότατο σημείο της Αθήνας), με το χτύπημα στον ΣΚΑΪ να φαίνεται και ιδιαίτερα οργανωμένο και σχεδιασμένο. Η αστυνομία ελέγχει όλα τα στοιχεία και ελπίζει κάποιο από αυτά να «δείξει» τους δράστες των χτυπημάτων, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε κάποια πιο «στέρεα» συμπεράσματα.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη έξω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με τη γαλλική «Figaro» να σημειώνει ότι «οι επιθέσεις κατά δημόσιων θεσμών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τραπεζών ή διπλωματικών αντιπροσωπειών είναι συχνές εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και αποδίδονται σε τέτοια (σ.σ.: ακροαριστερά) κινήματα», ενώ η «Washington Post» υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα και ότι οι ελληνικές αρχές ήταν ήδη σε συναγερμό μετά την έκρηξη στον ΣΚΑΪ. Από την πλευρά της, η αυστριακή «Der Standard» μίλησε στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ για «φόβο για μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων μετά τις εκρήξεις στην Αθήνα».

Πολιτική θύελλα

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο χτύπημα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο σχόλιό του –που έγινε μέσω Twitter–, καθώς τόνισε ότι «μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών. Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία».
Ακόμα πιο αυστηρός έναντι της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι «ένα 24ωρο μετά το χτύπημα στον Άγιο Διονύσιο, βλέπω με μεγάλη απορία και έκπληξη ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Τζανακόπουλος, ούτε η αρμόδια υπουργός, η κ. Γεροβασίλη, αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν κάποια επίσημη δήλωση», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αρκέστηκε σε μια μάλλον αμήχανη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε «συστήνω αυτοσυγκράτηση σε όσους έχουν απύλωτο στόμα», προσθέτοντας ότι «με αφορμή την έκρηξη, λένε πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα έλεγαν αν πλήρωναν φόρο γι’ αυτά».