Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017 - Free Sunday
Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA).

Ερωτηθείς εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ο κ. Κοτζιάς απαντά: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».

Ο κ. Κοτζιάς ερωτάται επίσης αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Απαντώντας αναφέρει: «Τίποτα. Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική […] Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί».

Eπιπλέον ο κ. Κοτζιάς σημειώνει: «Οταν περάσει ένα διάστημα δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς -όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται, τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Ο πρωήν υπουργός εξωτερικών μίλησε και για τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο βέβαια, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνούταν.  Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Έξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζει: «Θα σας πώ κάτι ενδιαφέρον. Οι 'Έλληνες Μακεδόνες' δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την ΠΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αφήνει επίσης αιχμές κατά της κυβέρνησης γιατί, όπως λέει, «δεν προώθησε επαρκώς τη συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας καθώς υπήρχε η άποψη δεν έπρεπε να γίξει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου»