Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα: Φεύγει ο «Ραφαήλ«, έρχεται η «Σοφία» - Free Sunday
Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα: Φεύγει ο «Ραφαήλ«, έρχεται η «Σοφία»

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα: Φεύγει ο «Ραφαήλ«, έρχεται η «Σοφία»

Απομακρύνεται ανατολικά από την Τετάρτη η πρώτη κακοκαιρία του νέου έτους, ο «Ραφαήλ», που έπληξε την Ελλάδα την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, όπως τα μεταφέρει ο κόμβος meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.

Ωστόσο, από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, από τα βορειοδυτικά, νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», θα αρχίσει να επηρεάζει την ελληνική Επικράτεια, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά τη νύχτα περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές σε Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Πηγή: meteo.gr