Προσλήψεις χωρίς γραπτό διαγωνισμό - Free Sunday
Προσλήψεις χωρίς γραπτό διαγωνισμό

Προσλήψεις χωρίς γραπτό διαγωνισμό

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη μοριοδότηση για το νέο σύστημα διορισμών ψηφίστηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να ευνοούν τους εκπαιδευτικούς που έχουν κατοχυρώσει θέση αναπληρωτή και έχουν προϋπηρεσία. Στον αντίποδα, μειώνονται οι πιθανότητες πρόσληψης νέων εκπαιδευτικών με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

Το βάρος στο βασικό πτυχίο

Συγκεκριμένα, το βασικό πτυχίο για μόνιμη πρόσληψη θα μοριοδοτείται με 25 μονάδες και όχι με 21, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ οι μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σε κάθε κατηγορία κριτηρίων έχουν ως ανώτατο όριο τις 120. Επιπλέον, το δεύτερο πτυχίο θα μοριοδοτείται με 7 μονάδες και όχι με 16, που ήταν στον αρχικό προγραμματισμό.
Με τις αλλαγές είναι εμφανές ότι δίνεται βάρος σε όσους έχουν προϋπηρεσία, περιορίζοντας τη μοριοδότηση δεύτερων πτυχίων, που είναι πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει οι νεότεροι. Επίσης, για κάθε παιδί ο εκπαιδευτικός θα μοριοδοτείται με 3 και όχι με 2 μονάδες, ενώ όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ –συμπεριλαμβανομένων και ατόμων της οικογένειάς τους–, μοριοδοτούνται επιπλέον. Η αναπηρία του υποψηφίου θα μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις. Η προϋπηρεσία ορίστηκε στις 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο: 1 μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο 120 μήνες.

Διορισμοί με εντάσεις

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά αποτέλεσε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Μάλιστα, από τότε είχε γίνει λόγος για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς όμως γραπτό διαγωνισμό. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» δήλωσε ότι «τον γραπτό διαγωνισμό τον καταργούμε, διότι δεν θεωρούμε ότι είναι επιστημονικά έγκυρος, ανεξαρτήτως αν είναι αδιάβλητος – που είναι».
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες σημαδεύτηκαν από επεισόδια, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «δεν έχει καταλάβει τι προτείνουν όλοι αυτοί που διαδηλώνουν» ή, αν το έχει καταλάβει σωστά, «τότε υπάρχει ένα θέμα: Όλοι αυτοί λένε, οι συμβασιούχοι οι προσωρινοί να μετατραπούν σε μόνιμους. Αυτό το απαγορεύει το Σύνταγμα».
Σχετικά με τους 120 μήνες προϋπηρεσίας, ο υπουργός Παιδείας πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε διευκρινίσει ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχει ανώτατο όριο, αφού με βάση το Σύνταγμα πρέπει η προϋπηρεσία να είναι συγκρίσιμη με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι 120 μήνες επελέγησαν αφενός γιατί αντιστοιχούν στη δεκαετία της αδιοριστίας και αφετέρου γιατί καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εχόντων προϋπηρεσία ως αναπληρωτές».
Το όριο αυτό είναι που πυροδότησε τη σύγκρουση του υπουργείου με τις ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), οι οποίες υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα διορισμών «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».

Οι προσλήψεις σε ορίζοντα τριετίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα γίνουν 4.500 διορισμοί το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Το νομοσχέδιο ανοίγει τη διαδικασία μόνιμου διορισμού 15.000 εκπαιδευτικών με ένα σύστημα δίκαιο και αξιοκρατικό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Όπως είπε, «από τον Σεπτέμβριο, 4.500 εκπαιδευτικοί θα στελεχώσουν την Ειδική Αγωγή και αυτές θα είναι οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας. Ανακοινώσαμε 15.000 διορισμούς, για τους 4.500 οι πιστώσεις είναι σαφείς. Την άνοιξη του 2019 θα προκηρύξουμε και τους διορισμούς του 2020, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διοριστούν στο 2020 όσο γίνεται πιο νωρίς».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο λόγος που οι προσλήψεις θα αρχίσουν από τον χώρο της Ειδικής Αγωγής έχει να κάνει με «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που τέθηκε ως προτεραιότητα από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης».

Κ. Μητσοτάκης: «Όχι στις προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό»

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσει πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσει πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. «Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα “φιλολαϊκό μήνυμα”, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά –θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος– με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Στη Δικαιοσύνη για τους διορισμούς

Την ίδια ώρα στη Δικαιοσύνη δηλώνει ότι θα προσφύγει και πάλι η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Επιτυχόντων ΑΣΕΠ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «από το 2002 έως και σήμερα, οι προσλήψεις-διορισμοί των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση πραγματοποιούνται με ένα σύστημα το οποίο έχει κριθεί επανειλημμένα από τη Δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικό. Οι θιγόμενοι από τη χρόνια εφαρμογή του συστήματος αυτού εκπαιδευτικοί επιτυχόντες των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ ακολουθήσαμε ως οφείλαμε τις νόμιμες οδούς αξιολογούμενοι επιτυχώς από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού της χώρας. Οι επιτυχείς μας ωστόσο αξιολογήσεις από το ΑΣΕΠ και τα εργασιακά δικαιώματα, που σύμφωνα με το Σύνταγμα προέκυπταν και προκύπτουν από αυτές ως μοναδική προϋπόθεση πρόσληψης-διορισμού στο Δημόσιο, δεν έγιναν σε καμία περίπτωση σεβαστά από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, μη εξαιρουμένης και της σημερινής».
Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξαναγκασμένη από την απόφαση ΣτΕ 527/2015 που κατέδειξε τη χρόνια αναξιοκρατία και αντισυνταγματικότητα στον τρόπο επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία, προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος, το οποίο μας αποκλείει οριστικώς. Η μη μοριοδότηση των επιτυχιών μας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε συνδυασμό με τη φωτογραφική υπερ-μοριοδότηση κριτηρίων του παλαιού αντισυνταγματικού συστήματος, συνδράμουν σε μια οξύμωρη πραγματικότητα απομάκρυνσής μας από τα εκπαιδευτικά πράγματα. Πρόκειται για ένα σύστημα που επί της ουσίας ξεπλένει την αντισυνταγματικότητα και αποτελεί καμουφλαρισμένη συνέχεια του προηγούμενου, ευνοώντας ως επί το πλείστον όσους ευνοήθηκαν από αυτό».