Ατμόσφαιρα Παρισιού και Βερολίνου στον Πειραιά - Free Sunday
Ατμόσφαιρα Παρισιού και Βερολίνου στον Πειραιά

Ατμόσφαιρα Παρισιού και Βερολίνου στον Πειραιά

Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος, παλιές αυθεντικές καρέκλες του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ), οι οποίες φέρουν ειδική αρίθμηση, ένα πιάνο, έπιπλα, αντικείμενα και κορνίζες με παλιές φωτογραφίες συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το σκηνικό του Foyer Café Bistrot, που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες εντός του θεάτρου. Πρόκειται για το νέο «στολίδι» της πόλης και παρά το γεγονός ότι τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, έχει ήδη γίνει «talk of the town».

Εμπνευσμένο από γαλλικά μπιστρό

Μπαίνοντας στο Foyer Café Bistrot, ο επισκέπτης ταξιδεύει σε μιαν άλλη εποχή, που αναδίδει παριζιάνικο και βερολινέζικο αέρα. Άλλωστε η διακόσμηση του χώρου ακολουθεί πιστά τον χαρακτήρα του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου με την ιστορία των 120 χρόνων, αποπνέοντας τo ύφος αντίστοιχων καφέ που λειτουργούν σε μεγάλα φουαγιέ θεάτρων ευρωπαϊκών πόλεων.
«Σεβαστήκαμε απόλυτα τον χώρο. Δεν έγινε καμία επέμβαση» εξηγεί στην FS ο κ. Κοσμάς Καραβάς, ο οποίος μαζί με τους άλλους δύο Πειραιώτες, τον Δημήτρη Παναγόπουλο και τον Γιώργο Νικολάου, υπογράφουν το νέο εγχείρημα. «Πρόκειται για μία εξαιρετικού ύφους αίθουσα, η οποία ακολουθεί το νεοκλασικό ύφος του θεάτρου» επισημαίνει ο κ. Καραβάς. Νοσταλγία, προσωπικότητα και ατμόσφαιρα. Με αυτά τα απλά αλλά τόσο σημαντικά συστατικά φτιάχτηκε το Foyer Café Bistrot.
«Έχει το άρωμα θεάτρου και η ιστορία του είναι άμεσα συνυφασμένη με αυτήν του Δημοτικού Θεάτρου. Από κει πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες οι οποίες συνδέουν τις μνήμες του παρελθόντος με το παρόν, όπως οι Δημήτρης Ροντήρης, Αλέξης Σολομός, Κάρολος Κουν, αλλά και ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέξης Μινωτής, η Πειραιώτισσα Κατίνα Παξινού και η Κυβέλη» προσθέτει ο κ. Καραβάς.

foyer 2

Ο πρωταγωνιστής του Foyer

«Φιλικό», «φιλόξενο» και «ατμοσφαιρικό». Αυτές τις λέξεις επιλέγει ο κ. Καραβάς για να περιγράψει το Foyer Café Bistrot, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και κατά τη διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων και των δρώμενων που φιλοξενεί το ΔΘΠ. Το κλασικό πιάνο του θεάτρου είναι ο πρωταγωνιστής του χώρου. Μάλιστα, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του ΔΘΠ στην FS, στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται και βραδιές με πιάνο-φωνή.
Τα σχέδια, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς για τους καλοκαιρινούς μήνες επιφυλάσσονται εκπλήξεις με τα μαγαζιά που είναι στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου και με στόχο να πραγματοποιούνται βραδιές οι οποίες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες.

karavas

«Οι Πειραιώτες αισθάνονται μια πολυτέλεια»

Το ΔΘΠ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες. Η αποκατάστασή του –είχε επιβαρυνθεί από τους σεισμούς του 1981 και του 1999– ανέδειξε ένα σπουδαίο νεοκλασικό μνημείο. Μάλιστα, η σκηνή του θεάτρου θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη. «Με τη δημιουργία του Foyer Café Bistrot, αισθάνονται μια πολυτέλεια» αναφέρουν άνθρωποι του θεάτρου. «Η υποδοχή του κοινού είναι τεράστια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η φήμη του θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Καραβάς, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να πάρει μαζί του ο επισκέπτης φεύγοντας είναι «η αγάπη μας για την τέχνη, για την πόλη μας, τον Πειραιά, το λιμάνι της καρδιάς μας».
Μάλιστα, όντας Πειραιώτης, σημειώνει ότι «η ανάπλαση της περιοχής στο λιμάνι, με τις παλιές αποθήκες να μετατρέπονται σε γκαλερί και αίθουσες πολιτισμού, δίνει ήδη τον αέρα μιας ευρωπαϊκής πόλης. Ο Πειραιάς είναι η προέκταση της ψυχής μου και χαίρομαι πολύ που το όνειρο για έναν Πειραιά διαφορετικό έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται».