Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ - Free Sunday
Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην Ε.Ε.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.

πληροφορίες από ΑΜΠΕ