Ρώσος πρέσβης: O Turkish Stream διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια - Οι Πρέσπες δεν προάγουν την σταθερότητα - Free Sunday
Ρώσος πρέσβης: O Turkish Stream διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια - Οι Πρέσπες δεν προάγουν την σταθερότητα

Ρώσος πρέσβης: O Turkish Stream διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια - Οι Πρέσπες δεν προάγουν την σταθερότητα

Η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», σημειώνει ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ σε συνέντευξή του, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Sputnik και ερωτηθείς για όσους αντιτάσσονται στην επέκταση της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream στην Ευρώπη, ο πρέσβης αναφέρει:

«Η Gazprom είναι ένας τόσο αξιόπιστος πάροχος αερίου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες που δεν απαιτούνται πρόσθετες διαβεβαιώσεις και επεξηγήσεις. Οι παροχές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνονται. Το 2018, οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 10%. Συνολικά καλύψαμε τις αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας κατά άνω των 65%. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη.

Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα ίδια τα μέλη της Ε.Ε. Εάν ενδιαφέρονται να προμηθεύονται το αέριό μας από τον Turkish Stream, θα πρέπει να φροντίσουν γι' αυτό. Το δηλώσαμε ευθέως: εάν το επιθυμείτε, πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας και να το διαπραγματευτείτε εσείς οι ίδιοι με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ρώσος πρέσβης κρίνει ότι «δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», έκανε λόγο για «μια επιταχυνόμενη, πυρετώδη εισδοχή μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας πως «οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η εισδοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας στα Βαλκάνια, ο κ. Μάσλοβ απαντά:

«Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μιας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές — η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ — κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 — επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας.

Και βεβαίως, όπως είπα, μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας».

Πηγή: Sputnik