DW: Καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ. για απάνθρωπη συμπεριφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες - Free Sunday
DW: Καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ. για απάνθρωπη συμπεριφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

DW: Καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ. για απάνθρωπη συμπεριφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετανάστες.

Η καταδικαστική απόφαση αφορά τη σύλληψη εννέα ανηλίκων από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο από την ελληνική συνοριοφυλακή και οι οποίοι προσέφυγαν εναντίον της Ελλάδος. Το 2016 που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν ηλικίας 14 μέχρι 17 χρονών.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα.

Η απόφαση επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα τότε ανήλικους.

Aναφορικά με τη γαλλική υπόθεση, ο μικρός Αφγανός ήταν μόλις 11 ετών το 2015 όταν βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη Ζούγκλα του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του. Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες. Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».

Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ’ ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία». Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του.

Πηγή: Deutsche Welle