Η Κρήτη μετρά τις πληγές της (Photos) - Free Sunday
Η Κρήτη μετρά τις πληγές της (Photos)

Η Κρήτη μετρά τις πληγές της (Photos)

Συνεχίζονται στην Κρήτη οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Τα συνεργεία του στρατού και της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν οικισμοί που παραμένουν αποκλεισμένοι.

Ένας νεκρός και ανυπολόγιστες καταστροφές

Η Ωκεανίς έδειξε το άγριο πρόσωπό της στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, όπου δρόμοι καταστράφηκαν, οδικές αρτηρίες του επαρχιακού δικτύου καλύφθηκαν από λάσπες και βράχους, χωριά αποκλείστηκαν, γέφυρες κατέρρευσαν και φράγματα υπερχείλισαν.
Ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, εντοπίστηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης νεκρός μετά από αναζήτηση δύο ημερών. Η σορός του άντρα βρέθηκε στην όχθη του ποταμού ανάμεσα στις Βρύσες και τη Γεωργιούπολη Χανίων.
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο, την ώρα που επιχειρούσε να περάσει ένα πλημμυρισμένο ρέμα για να πάει στη στάνη του.
Ο άντρας εξαφανίστηκε τη Δευτέρα το πρωί, στην προσπάθειά του να περάσει από σημείο που είχε πλημμυρίσει, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη.
Σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας καθιζήσεων, καταγράφηκαν σε πολλά χωριά του Δήμου Πλατανιά, εξαιρετικά δύσκολη ήταν η κατάσταση στα Παλαιά Ρούματα, στο Φωτακάδο, στις Κεφαλές, στα Νέα Ρούματα και στον Ντερέ, ενώ στους Λάκκους εκκενώθηκαν σπίτια. Στα Παλαιά Ρούματα –οικισμός στον Δήμο Πλατανιά– ορμητικός χείμαρρος κατέβηκε από το βουνό και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, περνώντας μπροστά από το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, στο οποίο προξένησε σοβαρές ζημιές.

4727027

Ο στρατός στήνει γέφυρες

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έφτασαν την περασμένη Τρίτη στα Χανιά δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley, προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία. Οι δύο γέφυρες θα τοποθετούνταν στον Πλατανιά και στις Βρύσες Κυδωνίας.
Προσωπικό από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στην Αθήνα μετέφερε τα τμήματα της γέφυρας κοντά στο σημείο της παλαιάς οδού Χανίων - Κισσάμου και άρχισε τη συναρμολόγηση και την τοποθέτηση της γέφυρας στη δυτική πλευρά του Πλατανιά.
Η γέφυρα του Πλατανιά είναι μία από τις γέφυρες στον νομό Χανίων που καταστράφηκαν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η συγκεκριμένη, ωστόσο, εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες αλλά και τουρίστες.

Κατέρρευσε ο Επιπρομαχώνας

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν και την κατάρρευση μέρους του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων. Τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέρρευσε μέρος από το βόρειο τμήμα του μνημείου, με αποτέλεσμα μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι και πέτρες να πέσουν πάνω σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του νησιού, είναι «η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που καταρρέει τμήμα του συγκεκριμένου Επιπρομαχώνα. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και το 2017, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετούν μεταλλικά στηρίγματα στο μνημείο, ενώ εργασίες υποστύλωσης είχαν γίνει παλαιότερα και σε άλλα σημεία του Επιπρομαχώνα».
Την ίδια ώρα τη δέσμευση του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού πως η γέφυρα Κερίτη στα Χανιά θα αποκατασταθεί πλήρως έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρέθηκε στην Κρήτη με εμπειρογνώμονες μηχανικούς του υπουργείου.
«Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

4729582

Καταστροφές και στις αγροτικές καλλιέργειες

Τεράστιες ζημιές, πέρα από τις υποδομές, προκάλεσε η Ωκεανίς και στις αγροτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με το hania.news, οι αγρότες είναι σε απόγνωση, πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλέον τίποτα και έχουν μείνει πραγματικά μόνο με τα συμβόλαια, που μαρτυρούν ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν στην ιδιοκτησία τους χωράφια και καλλιέργειες. Παράλληλα, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι πρωτοφανείς.
«Ξεριζωμένα δέντρα (πορτοκαλιές, ελιές, αβοκάντο κ.ά.), χωράφια καλυμμένα με λάσπη, πέτρες, ακόμη και κομμάτια από τούβλα, κατεστραμμένες περιφράξεις, διαλυμένο αγροτικό οδικό δίκτυο, συνθέτουν το σκηνικό, που προκαλεί απογοήτευση, αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα» σημειώνουν τα τοπικά μέσα.
Πάντως, δεκτό έκανε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, το αίτημα του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, για παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιοχές της Κρήτης τις οποίες έπληξε με σφοδρότητα η κακοκαιρία Ωκεανίς.

Ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης

Η Χιόνη και η Ωκεανίς, που σάρωσαν την Κρήτη, είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσει και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης.
Ο αθροιστικός υετός (βροχή, χιόνι, χιονόνερο, χαλάζι) που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της περασμένης Δευτέρας έφτασε τα 1.202 χιλιοστά.
Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989. Επίσης, οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκειά τους.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo, «οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη σε γενικές γραμμές οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων. Στη διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης. Στην ύπαρξη μιας ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί, αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος. Στην τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων».
Οι τρεις αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού».

4729513

Επίσκεψη κλιμακίων της ΝΔ

Δύο κλιμάκια της ΝΔ, με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, επισκέφτηκαν τις περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου.
«Μετά και από τη συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Συνολάκη, αλλά και τη συζήτηση την οποία είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη, διαπιστώνω ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα. Άκουσα ότι ο κ. Σπίρτζης μίλησε για 10 εκατομμύρια. Δέκα εκατομμύρια είναι αστείο ποσό για το μέγεθος της καταστροφής, άλλωστε δεν υπάρχει κανένας μηχανικός που να θεωρεί ότι με 10 εκατ. είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, όχι οι μακροπρόθεσμες, για τις οποίες το ποσό υπερβαίνει τα 100 εκατ. κατά πολύ» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία επισήμανε την ανάγκη για λεπτομερείς καταγραφές στις καλλιέργειες. «Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες. Επικοινώνησα με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και του ζήτησα να έρθουν άμεσα συνεργεία και από την Αθήνα, αλλά και από το Ηράκλειο. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί ο ΕΛΓΑ, από τη νομοθεσία του, αποζημιώνει καρπό. Εμείς όμως έχουμε ζημιές σε δέντρα. Χάθηκαν ολόκληρα στρέμματα με δέντρα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης. Υπάρχει ένα κονδύλι στην Ε.Ε. ειδικό για φυσικές καταστροφές. Αυτό χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση και από την περιφέρεια» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο, διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ «συμπαρίσταται στους κατοίκους, στους επαγγελματίες, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η πρόληψη και η αποτελεσματική συντήρηση είναι καλύτερη και αποδοτικότερη των έργων αποκατάστασης των ζημιών. Το υπουργείο Υποδομών οφείλει να λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλήρη ταυτότητα του κάθε έργου (κατασκευή, συντήρηση, ευθύνη εκτέλεσης έργων). Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού για τη γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Τη στήριξή του στους πληγέντες εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Χανιά, δοκιμάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία. Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, για τις εκτεταμένες καταστροφές. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.