Αποστολάκης: Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο - Free Sunday
Αποστολάκης: Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο

Αποστολάκης: Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο

«Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση της σύνδεσης της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατηγικό επίπεδο πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί».

Για επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκηςυπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και τα εθνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Στη βάση αυτή, όπως έκανε γνωστό, αποφάσισε με τον ομόλογό του συνάντηση των τεχνικών ομάδων των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα που θα συμβάλουν «στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων όπου όπως είπε «τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση της παρουσίας της στον οικονομικό και κυρίως στον ενεργειακό τομέα».

Υποστήριξε πως «αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση της σύνδεσης της Ρωσίας με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Στο πνεύμα αυτό, θεωρούμε ότι η «διττή προσέγγιση» έναντι της Ρωσίας εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία και ως εκ τούτου οι δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατηγικό επίπεδο πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί».

Εκτίμησε ότι η Ελλάδα εξαιτίας των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που διατηρεί με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «δύναται να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε επίσης στα Βαλκάνια όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή».