Τράπεζες: Η νέα σύμβαση έφερε και… μείωση του ωραρίου συναλλαγών - Free Sunday
Τράπεζες: Η νέα σύμβαση έφερε και… μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Τράπεζες: Η νέα σύμβαση έφερε και… μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Μπορεί τράπεζες και ΟΤΟΕ να κατέληξαν σε νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί απεργιακή κινητοποίηση που είχαν κηρύξει οι τραπεζοϋπάλληλοι, ωστόσο φαίνεται ότι η συμφωνία φέρνει και… αρνητικά νέα για τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση που εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προβλέπεται μείωση ωραρίου συναλλαγών κατά μισή ώρα από Δευτέρα έως Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08:00 έως 14:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το ωράριο συναλλαγών ίσχυε από Δευτέρα έως Πέμπτη από 08:00 έως 14:30 εκτός Παρασκευής, όπου εφαρμοζόταν μειωμένο ωράριο από 08:00 έως 14:00.

Τι περιλαμβάνει η ΚΣΣΕ

Κατά τα λοιπά, η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα, που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.
Όπως σημείωσε η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση για την τριετία 2019-2021, σε αυτήν περιλαμβάνονται τα εξής:
• Προστασία της απασχόλησης: Η βελτιωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης –που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ– για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η νέα κλαδική σύμβαση αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.
• Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών: Μετά από επτά χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στην τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
• Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών: Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08:00 έως 14:00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.
• Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών: Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης τράπεζας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους, καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.
• Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ ρύθμισης-πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.
• Οι εργαζόμενοι-άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται στον χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.
• Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

«Πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση»

Πάντως, σύμφωνα με το insider.gr, αύξηση 0,5% θα δουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στο τέλος του 2019 επί του βασικού μισθού ανά κλιμάκιο. Τα ποσοστά θα αυξηθούν σε 0,75% και 1,5% κλιμακωτά, ισοδυναμώντας με συνολική μέση αύξηση 2,75%, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ το 2012 προέβλεπε μειώσεις 6%, λόγω της έντονης χρηματοοικονομικής κρίσης που είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι τραπεζοϋπάλληλοι προσήλθαν με αίτημα την πλήρη αποκατάσταση, ωστόσο συμφωνήθηκε μέσος όρος αύξησης στο 2,75%.
Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ επισήμανε ότι «η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση έχει σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική αξία, με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης. Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία ομοσπονδίας και τραπεζών ήρθε μετά από «πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση».