Αμείλικτοι οι νόμοι απέναντι στους αδύναμους - Free Sunday
Αμείλικτοι οι νόμοι απέναντι στους αδύναμους

Αμείλικτοι οι νόμοι απέναντι στους αδύναμους

Τον περασμένο Νοέμβριο μια γυναίκα από τον Βόλο καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη επειδή το 1996 πλαστογράφησε ένα πτυχίο Δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά ως καθαρίστρια.

Πριν από λίγες μέρες το κράτος έδειξε ακόμη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο, όταν αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη μιας 90χρονης στη Θεσσαλονίκη η οποία πουλούσε πλεκτές κάλτσες χωρίς άδεια.

Και αυτή η υπόθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να διατάζει διερεύνηση της υπόθεσης.

Το χρονικό της σύλληψης

Το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου, όπως κατήγγειλε η κόρη της ηλικιωμένης, ένα περιπολικό με τρεις άνδρες πλησίασε τη γυναίκα και την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα. Η 90χρονη βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο των Αμπελοκήπων, όπου γίνεται η λαϊκή, και πουλούσε τερλίκια, τις παντόφλες που πλέκουν οι γυναίκες από τον Πόντο, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην, καθώς δεν λαμβάνει σύνταξη.

Η ηλικιωμένη, η οποία δεν μιλάει ελληνικά, προσήχθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, οι οποίοι πήγαν για έλεγχο στη λαϊκή, πιθανόν μετά από καταγγελία.

Στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε κρατήθηκε για ώρες, ενώ της πήραν και αποτυπώματα. Μάλιστα, σε σχετικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε ο αστυνομικός φαίνεται να της μιλά έντονα και απαξιωτικά.

Στη συνέχεια, προσήχθη στο Μέγαρο της Κεντρικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, προκειμένου να ακολουθηθεί κι άλλη διαδικασία, ενώ αφέθηκε ελεύθερη αργά το βράδυ, με τους οικείους της να καταγγέλλουν ότι έμεινε νηστική για πολλές ώρες.

Πηγές, πάντως, του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως «εντοπίστηκε 11:30 η ώρα το πρωί χωρίς να έχει άδεια μικροπωλητή. Οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερη περίπου στις 15:30, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν το περιστατικό με τη δέουσα ευαισθησία».

Πρόστιμο 200 ευρώ

Η περιπέτεια όμως για την ηλικιωμένη δεν σταμάτησε εκεί. Η κόρη της βρήκε τυχαία στα προσωπικά αντικείμενα της μητέρας της ένα έγγραφο το οποίο της είχαν παραδώσει οι αστυνομικοί και αφορούσε διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Στην έκθεση βεβαίωσης παράβασης που διέρρευσε στο διαδίκτυο αναγράφεται το πρόστιμο για «έλλειψη άδειας σε πλανόδιο εμπόριο, για την άσκηση του οποίου δεν χρησιμοποιήθηκε αυτοκινούμενο όχημα».

Επιπλέον, αναγράφονται και τα κατασχεθέντα προϊόντα, τα οποία ήταν τέσσερις μεγάλες μαντίλες, επτά μικρές μαντίλες και δέκα ζευγάρια πλεκτές κάλτσες.

Κληθείσα να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά και το πρόστιμο, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, το χαρακτήρισε νόμιμο, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι θα το πληρώσει το υπουργείο. «Το κράτος επέβαλε το πρόστιμο κατά νόμο» είπε η κ. Παπακώστα, συμπληρώνοντας ότι «θα το πληρώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ερωτώμενη για τις συνθήκες κράτησης διαβεβαίωσε ότι έγινε έλεγχος του περιστατικού. «Από κει και πέρα, αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας ως προς τη συμπεριφορά απέναντι στην ηλικιωμένη δεν ισχύουν καθόλου. Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουμε εάν από μια ηλικία και πάνω θέλουμε τους πολίτες να απαλλάσσονται από την ευθύνη που ο νόμος σήμερα ορίζει. Η αστυνομία δεν πρέπει να ενοχοποιείται και να πυροβολείται γιατί εφάρμοσε τον νόμο» σημείωσε η υφυπουργός.

ΕΔΕ για την υπόθεση

Μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ). Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Τσαϊρίδη, δεν αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη η ηλικιωμένη αλλά το γεγονός ότι υπήρξε βιντεοσκόπηση εντός του αστυνομικού τμήματος, με το υλικό στη συνέχεια να διαρρέει.

«Η ΕΔΕ αφορά μόνο στο ότι υπήρξε βίντεο που δείχνει την κ. Σουζάνα Ηλιάδου μέσα στο αστυνομικό τμήμα την ώρα της δακτυλοσκόπησης» σημείωσε στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104.6.

«Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούνται οι συνάδελφοί μου ότι έπραξαν λάθος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Εσείς μου λέτε για την εικόνα, αλλά από κει και πέρα οφείλουμε να σκεφτούμε τους συναδέλφους που ενεργούν κατόπιν εντολής και καταγγελιών» δήλωσε ο κ. Τσαϊρίδης.

Σχετικά με τις καταγγελίες ότι η 90χρονη έμεινε επί 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα μόνο με λίγο νερό, ο κ. Τσαϊρίδης τόνισε ότι «ειδικά στις αστυνομικές υπηρεσίες οι αστυνομικοί τους κρατούμενους, τους προσωρινά κρατούμενους ή όσους προσάγονται προσπαθούν να τους έχουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε ένα κελί και αδιαφορούμε για τις συνθήκες που υπάρχουν».

Η καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο

Ακόμα μια υπόθεση, όμως, που κι αυτή αφορούσε επιβολή του νόμου σε «αδύναμο» άτομο, είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις. Η περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο άρχισε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας το 2016, όπου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη επειδή κατέθεσε πλαστό πτυχίο Δημοτικού για να προσληφθεί σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Ωστόσο, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο παρέμενε ελεύθερη, καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε. Στις 5 Νοεμβρίου, όμως, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Μετά από πλήθος αντιδράσεων από πολίτες, σωματεία εργαζομένων και κόμματα, και με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η 53χρονη αφέθηκε ελεύθερη, με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας να κάνει δεκτή, για λόγους υγείας, την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας και δικηγορικοί σύλλογοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το σκεπτικό της απόφασης και την αυστηρή ποινή που είχε επιβληθεί στη γυναίκα, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είχε βρεθεί στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, όπου είχε συναντήσει την 53χρονη.