Ηλεκτροκίνητα προβλήματα - Free Sunday
Ηλεκτροκίνητα προβλήματα

Ηλεκτροκίνητα προβλήματα

Μπορεί τα ηλεκτρικά πατίνια να έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής το πρώτο διάστημα κυκλοφορίας τους, ωστόσο τα πρώτα ατυχήματα δεν άργησαν να συμβούν.

Την ίδια ώρα διατυπώνονται προβληματισμοί για την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κυκλοφορία τους, καθώς δεν απαιτείται άδεια οδήγησης ούτε είναι υποχρεωτικές η χρήση κράνους και η ύπαρξη πινακίδων.

ΚΟΚ στα πατίνια

Τα e-scooters άρχισαν να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από τρεις μήνες. Στόχος, ο έξυπνος και «πράσινος» τρόπος μετακίνησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάγονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δίνει το «ελεύθερο» στους χρήστες να οδηγούν τόσο πάνω στα πεζοδρόμια όσο και με ταχύτητα 25 χλμ./ώρα με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Πράγματι, πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ένας 16χρονος χειριστής ηλεκτρικού πατινιού τραυματίστηκε, ύστερα από σύγκρουση με αυτοκίνητο στην Καλαμαριά. Στο σημείο έσπευσε η Τροχαία προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος, ενώ ο ανήλικος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Πρόκειται για το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι. Το ζήτημα απασχολεί και τη Δικαιοσύνη, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανο Ζαρκαντζιά να ζητά να διερευνηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπό το οποίο κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια.
«Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν νομοθετικά μέτρα προκειμένου οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια, με τις υπηρεσίες του υπουργείου να ετοιμάζουν νέο θεσμικό πλαίσιο» δήλωσε στον ANT1 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις από οδηγούς ταξί. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μιλώντας στον Real FM υποστήριξε ότι «την ώρα που πάει να κατέβει ο πελάτης από δεξιά, παίρνουν την πόρτα των ταξί. Δεν μπορεί να παίρνει ο οποιοσδήποτε ένα πατίνι και να μην έχει ελεγχθεί αν μπορεί να το κυκλοφορήσει μέσα στην κίνηση και παράλληλα να υπάρχουν ειδικοί δρόμοι. Θέλει πολλή μελέτη για να λειτουργήσουν σωστά».
Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα, ενώ είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή στο κινητό του. Μέσω της εφαρμογής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει το πιο κοντινό διαθέσιμο πατίνι, να το ξεκλειδώσει και να το χρησιμοποιήσει. Το κόστος για το ξεκλείδωμα είναι 1 ευρώ και κάθε λεπτό διαδρομής κοστίζει επιπλέον 0,15 λεπτά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης.

Δήμος Αθηναίων: Ζητείται ρυθμιστικό πλαίσιο

Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας, προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ.λπ.), που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Δήμος Αθηναίων ενθαρρύνει τις εναλλακτικές μορφές βιώσιμης μετακίνησης στην Αθήνα και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη δραστηριότητα των ηλεκτροκίνητων πατινιών στην πρωτεύουσα, για την οποία όμως (κίνηση ηλεκτροκίνητων πατινιών σε δρόμους, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, την έλλειψη κάθε θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα αδειοδότησης ή ελέγχου, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, στην οποία προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά».
Ο Δήμος Αθηναίων θέτει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών και «εφιστά την προσοχή των χρηστών για την ασφαλή και συνετή χρήση (χρήση κράνους, σεβασμό στον ΚΟΚ) ενός μέσου εναλλακτικής αστικής μετακίνησης που αναπτύσσει σχετικά υψηλή ταχύτητα (έως και 25 χλμ./ώρα) και που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παιχνίδι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι εταιρείες «κόβουν» ταχύτητα

Στον απόηχο της εισαγγελικής παρέμβασης, αλλά και των αντιδράσεων, οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ηλεκτρικά πατίνια (Lime και Hive) ανακοίνωσαν ότι μειώνουν την ταχύτητα από τα 25 χλμ./ώρα στα 20 χλμ./ώρα.
Συγκεκριμένα, η Lime θα αποθαρρύνει την οδήγηση των ηλεκτρικών πατινιών της στις επιφορτισμένες με περισσότερη κίνηση λεωφόρους της πόλης χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS και δημιουργώντας εικονικές περιφράξεις (geofence) σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.
Επίσης, θα υλοποιήσει την παγκόσμια δράση της εταιρείας και στην Αθήνα, μέσω της οποίας θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν όταν οδηγούν τα ηλεκτρικά πατίνια.
«H ασφάλεια αποτελεί Νο1 προτεραιότητα σε καθεμία αγορά όπου δραστηριοποιούμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακούμε προσεκτικά τις ανησυχίες του Δήμου Αθηναίων και αμέσως ενημερώσαμε τα κεντρικά της Lime, για να παράσχουμε άμεσα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες της Αθήνας» δήλωσε ο Alessandro Tommasi, διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων της εταιρείας για την Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για μείωση της ταχύτητας.«Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη μεσογειακή πόλη που συνεργάστηκε μαζί μας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών και δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί της για ένα καινοτόμο σύστημα κινητικότητας στην πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η εταιρεία Hive, μέλος της Daimler. Η εταιρεία «μειώνει τη μέγιστη ταχύτητα και θα συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για τους βέλτιστους τρόπους ελεγχόμενης πρόσβασης και στάθμευσης σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geofencing. Η Hive από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της τόνισε ότι έχει στόχο, σε κάθε πόλη όπου δραστηριοποιείται, να σέβεται τον δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών για γρήγορη, αποτελεσματική και οικολογική μετακίνηση» σημείωνε η ανακοίνωση.

Πρόστιμα και κανόνες στην Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά πατίνια φαίνεται ότι διχάζουν την Ευρώπη. Στο Παρίσι, ενόψει της υιοθέτησης σχετικού νόμου, το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί με αυτά στο πεζοδρόμιο. Το πρόστιμο σε όσους μπλοκάρουν τα πεζοδρόμια παρκάροντας εκεί τα πατίνια τους θα φτάνει τα 35 ευρώ, ενώ δημοτικοί υπάλληλοι θα τα απομακρύνουν.
Ο δήμος τονίζει ότι η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, που αυξάνεται ραγδαία, θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, ενώ η στάθμευσή τους σε οποιοδήποτε σημείο εμποδίζει τους γονείς με καροτσάκια και τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Ταυτόχρονα, όμως, θα ορίσει συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης και θα επιβάλει ένα ετήσιο τέλος στις διαχειρίστριες εταιρείες. Μέχρι το τέλος του 2019 η πόλη θα δημιουργήσει περίπου 2.500 χώρους στάθμευσης για τα ηλεκτρικά πατίνια, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό για τους χρήστες να τα αφήνουν μόνο στα καθορισμένα σημεία.
Στη γαλλική πρωτεύουσα λειτουργούν εννέα εταιρείες με 15.000 ηλεκτρικά πατίνια. Οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώνουν ετήσιο τέλος ύψους τουλάχιστον 50 ευρώ ανά ηλεκτρικό πατίνι για τα πρώτα 499. Το τέλος θα φτάνει τα 65 ευρώ ανά πατίνι για τις εταιρείες που έχουν περισσότερα από 3.000 πατίνια.
Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος της Μαδρίτης διέταξε τις εταιρείες Voi, Wind και Lime να απομακρύνουν τα ηλεκτρικά πατίνια τους από τους δρόμους, καθώς δεν τηρούσαν τον κανονισμό που όριζε σε ποιες περιοχές επιτρεπόταν να κυκλοφορούν.
Αντιθέτως, η Γερμανία ενέκρινε την κυκλοφορία όχι μόνο των οχημάτων με ηλεκτροκίνηση χωρίς κάθισμα αλλά και των ηλεκτρικών μονόκυκλων στους δρόμους, που θα συνυπάρχουν στο εξής με τους πεζούς και τους ποδηλάτες.