Συγχωνεύσεις και άρωμα δεσμών στο πολυνομοσχέδιο - Free Sunday
Συγχωνεύσεις και άρωμα δεσμών στο πολυνομοσχέδιο

Συγχωνεύσεις και άρωμα δεσμών στο πολυνομοσχέδιο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στις 300 σελίδες του περιλαμβάνει ίδρυση νέων τμημάτων, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος την επομένη της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου προανήγγειλε την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, απάντησε σε όσους ασκούν κριτική ότι «δεν κατέθεσαν προτάσεις».

Τι αλλάζει στο Λύκειο

Με το νέο σύστημα εισαγωγής, το οποίο θυμίζει εν πολλοίς αυτό των δεσμών, δημιουργούνται τέσσερα επιστημονικά πεδία, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ).
Πλέον οι μαθητές, όταν τελειώνουν τη Β΄ Λυκείου, θα πρέπει να συμπληρώνουν έως τις 30 Ιουνίου –με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, που θα γίνει τον Οκτώβριο– μηχανογραφικό δελτίο, από το οποίο θα προκύπτουν οι σχολές στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις.
Τον Φεβρουάριο της Γ΄ Λυκείου θα δηλώνουν οριστικά και αμετάκλητα αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ΤΕΠ το οποίο είχαν συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση.
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους.
Για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου και σε ποσοστό 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ΄ τάξης. Κατ’ εξαίρεση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα υπολογιστεί μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Αντιδράσεις για τις συνενώσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τις συνενώσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ενώ ιδρύεται το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο θα ενταχθεί το ΤΕΙ Κρήτης.
Επιπλέον, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνενώνονται, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος διασπάται στα δύο. Έτσι, ένα μέρος του απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το άλλο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο απορροφά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδρύεται ακόμη μία σχολή Νομικής, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Συνολικά, δημιουργούνται πέντε «υπερ-πανεπιστήμια», ενώ θα προκύψουν περισσότερα από 100 νέα τμήματα στη θέση αυτών που θα καταργηθούν.
Πάντως, με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Σε επιστολή τους προς τον κ. Γαβρόγλου οι πρόεδροι των τμημάτων Ψυχολογίας αντιτάσσονται στην ίδρυση νέων τμημάτων, καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους στα οκτώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπαρχόντων. Όπως σημειώνουν, «στα υπάρχοντα τμήματα εισάγονται ετησίως περίπου 900 νέοι φοιτητές. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές επαρκούν για την άρτια εκπαίδευση ενός σημαντικά μικρότερου αριθμού νέων επιστημόνων. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την αδυναμία της πολιτείας κατά την τελευταία περίπου δεκαετία να ενισχύσει ουσιωδώς τα τμήματά μας σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα τμήματα Ψυχολογίας της χώρας έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση των εισακτέων γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο».
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 24/7, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απάντησε ότι «ειδικά με την Ψυχολογία, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα νέα παιδιά. Το θέμα είναι αν οι καθηγητές θέλουν κι άλλους στα πόδια τους. Δεν είναι μια παροχολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε ήδη έργο, έχουμε ήδη δώσει καινούργιες θέσεις καθηγητών».
Την ίδια ώρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε το σχέδιο απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με 23 ψήφους κατά, 10 υπέρ και ένα λευκό, ενώ το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε μια συμβολική κίνηση «έριξε μαύρο» στην ιστοσελίδα του. Όπως σημειώνουν τα μέλη ΔΕΠ, «το πολυνομοσχέδιο οδηγεί νομοτελειακά στη δραματική υποβάθμιση και στο κλείσιμο του τμήματος. Ως μια πρώτη συμβολική αντίδραση, η ιστοσελίδα του τμήματός μας (http://dit.uop.gr) είναι από σήμερα “μαύρη”».

Με συλλαλητήρια και απεργία απαντά η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ, που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε 24ωρη απεργία και συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «υποβαθμίζει τη γενική παιδεία, μετατρέπει τη Γ΄ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές και δεν πλήττεται η παραπαιδεία». Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ ζητά συνάντηση με τις ομοσπονδίες γονέων, προκειμένου να σχεδιαστεί κοινή δράση των δύο πλευρών.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως «όταν φωνάξαμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, δυστυχώς δεν είχαν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα συνδικαλιστικά όργανα. Όταν ψηφίσαμε τον νόμο για τα κριτήρια διορισμού των εκπαιδευτικών, τους ζητήσαμε προτάσεις. Απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Κι εδώ, τους καλούμε, ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεών τους, να μας πουν επί του συγκεκριμένου: δηλαδή, είναι ευχαριστημένοι με τη Γ΄ Λυκείου όπως είναι σήμερα, ναι ή όχι; Συνιστά αυτό ένα τεράστιο πρόβλημα σε μια χώρα, δηλαδή το να μην έχει Γ΄ Λυκείου επί της ουσίας; Ακυρώνονται ή όχι οι εκπαιδευτικοί καθημερινά;».

«Ρυθμίσεις που δεν λύνουν προβλήματα»

«Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν συνιστά καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταρρύθμιση αλλά συρραφή επιμέρους ρυθμίσεων, που δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως αναπαράγουν παθογένειες του παρελθόντος» σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση και ένας υπουργός που βρίσκονται και οι δύο σε αποδρομή αφήνουν πίσω τους ένα εκπαιδευτικό σύστημα πολύ χειρότερο από αυτό που παρέλαβαν».
«Η ΝΔ αρέσκεται μόνο σε δηλώσεις περί κατάργησης νομοθετημάτων της σημερινής κυβέρνησης χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα με τι θα τα αντικαταστήσει» ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας. «Ποιος πολίτης γνωρίζει τι προτείνει η ΝΔ για την αναμόρφωση του Λυκείου και για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι θέσεις της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτός από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που πλέον αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός;» κατέληγε η ανακοίνωση.

Γαβρόγλου: Δεν θα είμαι υποψήφιος

Πάντως, την επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου ο κ. Γαβρόγλου, μιλώντας στον News 24/7, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «όποιος είναι υπουργός Παιδείας, ειδικότερα, τη στιγμή των εκλογών δεν πρέπει να κατεβαίνει υποψήφιος, διότι οι πειρασμοί στο να μπορέσει να κάνει κάποια πράγματα που τα θεωρεί μεν σωστά, αλλά που μπορεί, χωρίς να το θέλει και ο ίδιος, να ευνοούν κάποιους έναντι άλλων (δεν εννοώ προφανώς οικονομικά και δεν εννοώ προφανώς προσλήψεις), αλλά επειδή είναι τόσο σύνθετο το έργο του υπουργείου Παιδείας, κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρότερη τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του». Μάλιστα, ξεκαθάρισε «ότι αυτό δεν είναι αιχμή εναντίον κανενός, αλλά είναι μια προσωπική στάση απέναντι στην κοινωνία και στην πολιτική. Είμαι 72 ετών και νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν είναι ανάγκη να συνεχίζουν. Υπάρχουν οι νεότεροι. Έχω μεγάλη ανάγκη να είμαι σε πιο κανονική φάση με την οικογένειά μου και τους φίλους μου».