Η καθημερινή παρουσία της ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης δίπλα στους παραγωγούς - Free Sunday
Η καθημερινή παρουσία της ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης δίπλα στους παραγωγούς

Η καθημερινή παρουσία της ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης δίπλα στους παραγωγούς

Τα προβλήματα και τις προκλήσεις που ο αγροτικός κόσμος της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει περιγράφει στην F.S. o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΑΣΗ), Ανδρέας Στρατάκης. Η ΕΑΣΗ είναι μία από τις παλαιότερες συνεταιριστικές οργανώσεις αγροτών στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1927, και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους –αν όχι τον μεγαλύτερο– αγροτικούς συνεταιρισμούς στη χώρα, εκπροσωπώντας περίπου 30.000 αγρότες του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Σκοποί και δραστηριότητες

Σκοπός της ΕΑΣΗ είναι η εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών, μέσω του συντονισμού και της ενίσχυσης του έργου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες-μέλη της να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Σήμερα η Ένωση καλύπτει όλους τους τομείς παραγωγής που αφορούν τη συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση των τοπικών αγροτικών προϊόντων –κρασί, ελαιόλαδο, επιτραπέζια σταφύλια, ξίδι– στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, αναπτύσσει δραστηριότητες εμπορίας αγροτικών εφοδίων, διοικητικής υποστήριξης των αγροτικών συνεταιρισμών και των μελών τους, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες, πρακτόρευσης ασφαλιστικών υπηρεσιών και εκμετάλλευσης σούπερ μάρκετ στον Νομό Ηρακλείου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα των προϊόντων της ΕΑΣΗ παρακολουθείται και ελέγχεται από οργανωμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Το χημείο της οργάνωσης είναι διαπιστευμένο με το πρότυπο ΕΝ ISO 17025 του ΕΣΥΔ. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, το πλούσιο σε ιχνοστοιχεία έδαφος, σε συνδυασμό με το μεράκι των παραγωγών της, δίνουν προϊόντα άριστης ποιότητας με μοναδική γεύση που τα ξεχωρίζει. Η επιβράβευση στην προσπάθειά της αυτή είναι οι πολλές διακρίσεις που έχει στο ενεργητικό της σε παγκόσμιο επίπεδο (Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2011 και 2010, 5th China International Olive Oil Competition 2010, Century International Quality Era Award 2009, International Olive Oil Award 2008, International Star for Leadership in Quality 2008, Superior Taste Award 2008 και 2010, DLG 2008 και 2010, Oro Giallo 2006, MARIO SOLINAS 2004).

Εξυπηρέτηση 30.000 παραγωγών

Ο κ. Στρατάκης (ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ) εξήγησε ότι η ΕΑΣΗ ιδρύθηκε το 1927 και από τότε «έχει μια συνεχή λειτουργία με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας. Η οργάνωση έχει προσφέρει στον τόπο μας, εδώ στο Ηράκλειο Κρήτης, πάρα πολλά, διαχρονικά, στην αγροτική παραγωγή και στην τοπική οικονομία. Οι δραστηριότητές μας σήμερα είναι το κρασί, το ελαιόλαδο, το ξίδι και τα γεωργικά εφόδια και εξυπηρετεί περίπου 30.000 παραγωγούς, είτε με σχέδια βελτίωσης είτε με άλλα προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα», σημειώνοντας μάλιστα ότι η ΕΑΣΗ είναι «η μεγαλύτερη ένωση συνεταιρισμών σε όλη την επικράτεια. Μαζί με την Ένωση Λάρισας ήμασταν οι μεγαλύτερες οργανώσεις. Δυστυχώς, σήμερα η Ένωση Λάρισας δεν υπάρχει, και μόνο η ΕΑΣΗ έχει τέτοια μεγέθη».
Για το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι «οι συνεταιρισμοί πέρασαν από πολλά στάδια και πολλές κρίσεις. Δυστυχώς, χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά από πολλές κυβερνήσεις για να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν. Οι κυβερνήσεις ήταν σχεδόν απούσες και οι συνεταιριστικές οργανώσεις κλήθηκαν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε. Η ΕΑΣΗ δεν αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο καταφέραμε, παρά τα πολλά προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, να υπάρχουμε και έχουμε καθημερινή παρουσία και λειτουργία που αρχίζει και τελειώνει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων».

stratakis 1

Τα μείζονα προβλήματα

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Στρατάκης είναι σαφής: «Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Ηρακλείου δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες της χώρας. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν τη νησιωτική χώρα και σίγουρα και την Κρήτη. Τα μεγάλα μας προβλήματα αφορούν ζητήματα όπως οι εισαγωγές και οι “ελληνοποιήσεις” αγροτικών προϊόντων. Στην αγορά δεν υπάρχουν έλεγχοι, οι υπηρεσίες του κράτους δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και τα δικά μας προϊόντα καλούνται να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η Κρήτη, δυστυχώς, έχει εξαιρεθεί από το μεταφορικό ισοδύναμο. Άλλα προβλήματα αφορούν το καλλιεργητικό κόστος, ωστόσο πρέπει να πω ότι οι κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ πολιτική στοχευμένη, ώστε να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Επιτρέψτε μου να πω ότι η κατάσταση είναι “χύμα” και ό,τι καλό προκύπτει, τυχαίνει και συμβαίνει. Δυστυχώς, αισθανόμαστε αφημένοι στην τύχη μας».

Πυρά κατά του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων για ιδιαίτερο βάρος στην πρωτογενή παραγωγή, ιδίως μετά την κρίση που έπληξε τη χώρα, ο κ. Στρατάκης δεν έκρυψε την πικρία του. «Η Αθήνα λέει μεγάλα λόγια και μεγάλες κουβέντες που μένουν μεγάλα λόγια και μεγάλες κουβέντες. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς, δεν είναι ανάπτυξης. Είναι ένα υπουργείο που μπορεί να πάρει οιονδήποτε άλλον χαρακτηρισμό εκτός του Ανάπτυξης, καθώς περιορίζεται σε μια τυπική λειτουργία. Δεν είναι ένα υπουργείο που εμείς να το θεωρούμε το υπουργείο μας. Ιδιαίτερα με τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία διόλου αφορά η αγροτική παραγωγή και οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Μπορεί να την αφορά οτιδήποτε άλλο εκτός από τις οργανώσεις και τους παραγωγούς». Πρόσθεσε, δε, ότι «στο υπουργείο έχουμε πάει και ξαναπάει, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε λιγοστέψει τις επισκέψεις μας, γιατί έχουμε καταλάβει και το έχουμε πάρει απόφαση ότι είτε τον προηγούμενο υπουργό, τον κ. Αποστόλου, είτε τον νυν, τον κ. Αραχωβίτη, τους ενδιαφέρει μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι. Δεν μπορούμε να μιλάμε με ένα υπουργείο που συναίνεσε στην καταστροφή μας, όσον αφορά τη φορολογία, που συναίνεσε σε αυτό που λέγεται “ασφαλιστικές εισφορές”, που μόνο ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι, παρά ένας νόμος φοροεισπρακτικός. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, προ ημερών τα είπαμε ξανά με τον κ. Αραχωβίτη, αλλά, δυστυχώς, δεν δρομολογούνται τέτοιες εξελίξεις που να καταλάβουμε και να νιώσουμε ότι υπάρχει βελτίωση σε ό,τι μας αφορά. Θα σας πω μόνο ότι οι παραγωγοί φοβούνται να τιμολογήσουν το προϊόν τους λόγω φορολογικού και ασφαλιστικού. Εν έτει 2019, σε όλη την επικράτεια, η παραοικονομία που υπάρχει, η “μαύρη” αγορά που υπάρχει, θεωρώ ότι δεν υπήρξε από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Η αγροτιά χρειάζεται στήριξη

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι αυτό που η ΕΑΣΗ κάνει καθημερινά είναι «να στηρίζουμε την παραγωγή, να στηρίζουμε τον παραγωγό. Όμως ο παραγωγός για να παραγάγει ένα προϊόν ποιοτικό, είτε το ελαιόλαδο είτε το κρασί –και σας θυμίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση έβαλε στο κρασί από το πουθενά έναν ειδικό φόρο, τον οποίο, βέβαια, απέσυρε μετά, αλλά μας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα–, επιβάλλεται να έχει βοήθεια από την πολιτεία. Η ελληνική αγροτιά, για πολλούς λόγους, χρειαζόταν, χρειάζεται και θα χρειάζεται στήριξη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει αγροτική πολιτική για τη στήριξη της παραγωγής, λυπάμαι που το λέω, σε σύντομο χρονικό διάστημα κανείς δεν θα παράγει αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας, αλλά θα είμαστε μόνο καταναλωτές των προϊόντων των συναδέλφων μας της Ε.Ε. Σημειώνω, δε, ότι κανένα διατροφικό σκάνδαλο δεν ξεκίνησε ποτέ από τη χώρα μας, αλλά όλα τα διατροφικά σκάνδαλα έχουν ξεκινήσει από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο».

Περί επιδοτήσεων

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και στην ΚΑΠ, ο κ. Στρατάκης επισήμανε ότι «με βάση τη νέα προγραμματική περίοδο, οι επιδοτήσεις στη χώρα μας και ειδικά εδώ, στον τόπο μας, έχω πει και το ξαναλέω, έχουν γίνει… εξάρτηση, είναι το βασικό εισόδημα των παραγωγών. Εμείς, όμως, λέμε ότι οι επιδοτήσεις καλώς να έρθουν, καλώς να βοηθήσουν την ανάπτυξη στον τόπο μας, καλώς να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά εμείς αυτό που ζητούσαμε, ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε είναι αυτό που παράγουμε να μπορούμε καταρχήν να το παράγουμε, να βγάζουμε ένα ποιοτικό προϊόν και αυτό το προϊόν να υπάρχει στις αγορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την αξία την οποία θα πρέπει να έχει. Και, από κει και πέρα, η επιδότηση να έρθει, όποτε έρθει, αλλά να μην είναι το βασικό εισόδημα. Αυτό που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ασχολούμαστε όλο τον χρόνο πώς θα φτιάξουμε τα δικαιολογητικά (σ.σ.: για τις επιδοτήσεις) και επιτυχία θεωρείται αν πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση κάθε Οκτώβριο και μεγάλη επιτυχία αν πληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και πότε θα πιστωθούν τα χρήματα. Καταντήσαμε μια χώρα όπου οι καταναλωτικές ανάγκες να εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. κι εμείς να μένουμε, επιτρέψτε μου να το πω, στο απόλυτο μηδέν».

easi 1

«Δεν υπάρχει ελαϊκή πολιτική»

Μιλώντας για τα προϊόντα που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» για την ΕΑΣ Ηρακλείου, δηλαδή το ελαιόλαδο και το κρασί, ο κ. Στρατάκης σημείωσε ότι «έχουμε το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα και καλύτερο εμφιαλωτήριο ελαιολάδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Αλλά, ξέρετε, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Για να σας δώσω να καταλάβετε, αν η χώρα μας σε μια παραγωγική χρονιά παραγάγει 300.000 τόνους ελαιόλαδο, δεν μπορεί να διαδώσει πάνω από 35.000 τόνους. Να συμπληρώσω ότι στον Νομό Ηρακλείου θα έπρεπε να παράγουμε πάνω από 100.000 τόνους ελαιόλαδο, καθώς καλλιεργούμε 17,3 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί μας δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω καλλιεργητικού κόστους και λόγω του ότι ο παραγωγός έχει στο μυαλό του ό,τι χρήματα έχει πρώτα να τα χρησιμοποιήσει για να ζήσει την οικογένειά του κι έτσι δεν μένουν χρήματα για την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα ο Νομός Ηρακλείου να μην παράγει πάνω από 45.000 τόνους ελαιόλαδο. Από κει και πέρα, η εμφιάλωση και η εμπορία έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, που σήμερα στην Ελλάδα δεν χρηματοδοτεί κανέναν ή, αν χρηματοδοτεί, το κάνει με ελάχιστα χρήματα. Όταν μιλάμε για το ελαιόλαδο, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει ελαϊκή πολιτική και δεν υπάρχει και στήριξη στο προϊόν». Όσον αφορά το κρασί, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ τόνισε ότι «έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την ποιότητα και επενδύσεις, όμως αυτοί αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω αθρόων εισαγωγών κρασιού στην Ελλάδα και, δυστυχώς, οι περισσότερες είναι με πολύ χαμηλές τιμές. Η κατάσταση είναι ανορθόδοξη, στην οποία, όταν βγεις στην αγορά ως επιχειρηματίας, τα συναντάς και δεν μπορείς εσύ να βάλεις το προϊόν σου, που είναι ποιοτικό, που έχεις αγωνιστεί για να παραγάγεις και να εμφιαλώσεις».

Ποιο το μέλλον

Όσον αφορά το μέλλον της ΕΑΣΗ και της αγροτικής παραγωγής, ο κ. Στρατάκης ξεκαθάρισε ότι «αυτό που θέλουμε όλοι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι καταρχήν να παράγουμε, να κρατήσουμε τους νέους μας στα χωριά μας, να μας βοηθήσει η πολιτεία να μπορούμε να διαθέσουμε το προϊόν μας και να ζούμε αξιοπρεπώς από αυτά που παράγουμε. Δυστυχώς, η ελπίδα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αυτή αποδείχθηκε ψέμα και τώρα την ελπίδα την κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει στα χέρια του την τελευταία μας ευκαιρία για να μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας».