Σύγκρουση για την παιδεία - Free Sunday
Σύγκρουση για την παιδεία

Σύγκρουση για την παιδεία

Υπό τη σκιά της επίθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ψηφίστηκε τη Μ. Τρίτη στη Βουλή επί της αρχής, με 147 «ναι» και 100 «όχι», το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο, την απόσυρση του οποίου ζητά η ΟΛΜΕ, η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η Σύνοδος Πρυτάνεων και εκπρόσωποι των κολεγίων, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, να σημειώνει ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».
Το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδότησε ακόμα περισσότερο η πρόταση μομφής που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει κατά του Παύλου Πολάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή, η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Facebook για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Όπως έγραψε, «αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β΄ στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑμεΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες».
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Twitter όπου έγραψε «δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει».
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον κ. Πολάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη στάση του Πολάκη. Αμέσως μετά το Πάσχα η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη και ελάτε όλοι σας να τον υπερασπιστείτε, αν θέλουμε μια πραγματική Ελλάδα των πολλών ή των Πολάκηδων. Ντιμπέιτ δεν θέλατε, κ. Τσίπρα; Πάρτε το ντιμπέιτ εδώ και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά. Εξάλλου ένα και το αυτό είστε».
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στoν αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής, όταν αυτή κατατεθεί, σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τον κατηγόρησε ότι μέσω της πρότασης μομφής κατά του Πολάκη επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και ότι προσπαθεί να δραπετεύσει από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε έναν σπάνιο και πρωτοφανή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με εκπρόθεσμες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτές, προχώρησε στην ίδρυση τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Άργος, Μουσειολογίας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα την Έδεσσα, Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κοζάνη και Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.
Δεκτές έγιναν επίσης οι εκπρόθεσμες τροπολογίες για αύξηση των μορίων κατά 25% στα παιδιά θανόντων στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου στην Κρήτη, ενώ εισαγωγή καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων προβλέπεται για τους υποψηφίους από τη Ζάκυνθο, λόγω σεισμικών δονήσεων.
«Για συναλλαγές στα όρια του πολιτικού εκβιασμού για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» έκανε λόγο η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι «είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό νομοσχέδιο να εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες». «Το πρόβλημά σας είναι ότι είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε κάποιους βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχτηκε με το να αποδεχτεί βουλευτικές τροπολογίες, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για «αντιπολιτευτική σπέκουλα», προσθέτοντας ότι έγιναν δεκτές σε συνεννόηση με τις πρυτανείες.
«Είναι άθλιο ότι το νομοσχέδιο έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο. Έχει γίνει απ’ όλες τις κυβερνήσεις, και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την παιδεία να έρχονται είτε το καλοκαίρι είτε να έρχονται τέτοιες ημέρες, όταν, δηλαδή, είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια» τόνισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ» σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Κόφτε το αυτό το υφάκι» του απάντησε λίγο αργότερα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, η ένταση στη συζήτηση ήταν τέτοια που στη διάρκεια ομιλίας του κ. Γαβρόγλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέβηκε από τα έδρανα στο βήμα για να του… δώσει να διαβάσει ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».
Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανακοίνωσε ότι το κόμμα αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως είπε, «δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση, απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την τεχνολογική εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και δημιουργεί εξαρτημένους νέους χωρίς εφόδια».

Απόσυρση διάταξης ζήτησε ο Κουράκης

Πάντως, το νομοσχέδιο δέχτηκε και εσωκομματικά πυρά για τα κολέγια, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη να ζητά την απόσυρση του άρθρου 98 του νομοσχεδίου, το οποίο αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων αντίστοιχα με εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 98 για τα κολέγια. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διολισθήσουμε σε μια “de facto” παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να μην επιτρέψουμε μια αυτόματη πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα επιστημόνων στα πτυχία των κολεγίων» είπε στην ομιλία του.
Ο κ. Κουράκης εκτίμησε ότι με διάταξη του άρθρου 98 προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων, συλλόγων και επιμελητηρίων να εγγράφουν στα μητρώα τους αποφοίτους κολεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς τη διαδικασία που προβλεπόταν μέχρι σήμερα μέσω του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων).

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τον Ιούνιο του 2020 τα ανώτατα ιδρύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά όπου η εισαγωγή θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και σε αυτά όπου θα γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου, τα οποία θα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ).
Έτσι, οι μαθητές, όταν τελειώνουν τη Β΄ Λυκείου, θα πρέπει να συμπληρώνουν έως τις 30 Ιουνίου –με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, που θα γίνει τον Οκτώβριο– μηχανογραφικό δελτίο, από το οποίο θα προκύπτουν οι σχολές στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις.
Τον Φεβρουάριο της Γ΄ Λυκείου θα δηλώνουν οριστικά και αμετάκλητα αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ΤΕΠ το οποίο είχαν συμπεριλάβει στην αρχική δήλωση.
Με το νέο σύστημα εισαγωγής δημιουργούνται τέσσερα επιστημονικά πεδία, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού).
Το νομοσχέδιο αλλάζει και τον ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς ιδρύονται περίπου 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ συνενώνονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και ιδρύεται το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο θα ενταχθεί το ΤΕΙ Κρήτης.
Επιπλέον, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνενώνονται, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος διασπάται στα δύο. Έτσι, ένα μέρος του απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το άλλο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο απορροφά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ιδρύεται ακόμη μία σχολή Νομικής, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Όχι» από την εκπαιδευτική κοινότητα

Μετά τη Νομική Αθηνών και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ψήφισμα που εξέδωσε δηλώνει την αντίθεσή της στην προοπτική ίδρυσης ακόμη μίας νομικής σχολής, ενώ σε επιστολή τους προς τον κ. Γαβρόγλου πριν από λίγες ημέρες οι πρόεδροι των τμημάτων Ψυχολογίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση νέων τμημάτων, «καθώς αυξάνεται ο αριθμός τους στα οκτώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπαρχόντων».
Παράλληλα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε το σχέδιο απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ενώ την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας εξέφρασε με ψήφισμα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνοντας πως «δεν επιλύει τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και δημιουργεί ακόμα περισσότερα».