Πανελλαδικές με φόντο τις αλλαγές - Free Sunday
Πανελλαδικές με φόντο τις αλλαγές

Πανελλαδικές με φόντο τις αλλαγές

Μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και ενώ η αγωνία των μαθητών ήταν στο κόκκινο, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα του τα μηχανογραφικά δελτία.

Οι εξετάσεις άρχισαν την Πέμπτη για τους υποψήφιους των Εσπερινών Λυκείων και την Παρασκευή για εκείνους των Γενικών Λυκείων, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 18 και 20 Ιουνίου αντίστοιχα.

Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου.

Οι αλλαγές στο Μηχανογραφικό

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν τρεις τύποι Μηχανογραφικών, προκειμένου οι υποψήφιοι να επιλέξουν αυτό που τους ενδιαφέρει:
• Το μηχανογραφικό δελτίο Γενικού Λυκείου με τα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές το 2018.
• Το μηχανογραφικό δελτίο Γενικού Λυκείου με τα πέντε Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017.
• Το Μηχανογραφικό για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές το 2017 και το 2018.
Συνολικά, το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει 424 τμήματα, ενώ 38 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2020. Όλα τα τμήματα θα είναι πανεπιστημιακά και δεν θα υπάρχει κανένα τεχνολογικό.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή ακόμα και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, ενώ θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για την κατάθεσή του.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη σε ΤΕΙ εντάσσονται αυτοδίκαια στο πανεπιστήμιο µε το οποίο συγχωνεύτηκε το κάθε ΤΕΙ και έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας πανεπιστημιακό πτυχίο με ορισμένα επιπλέον μαθήματα ή πτυχίο ΤΕΙ χωρίς αυτά.

Ο αριθμός των εισακτέων

Σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων, αυξήθηκε στις 78.335 θέσεις, δηλαδή κατά 3.643 περισσότερες θέσεις σε σχέση με το 2018, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων θα κινηθεί γύρω στους 102.000.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε τμήματα σε Ηράκλειο, Λάρισα, Καρδίτσα, Δράμα και Ζάκυνθο τα οποία μέχρι πέρυσι ήταν ΤΕΙ. Άλλωστε, οι επιπλέον θέσεις δόθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση από τα πανεπιστήμια τμημάτων ΤΕΙ.
Στα νέα τμήματα ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ανέρχεται σε 25.123. Στον αντίποδα, ο αριθμός έμεινε ίδιος σε περιζήτητες σχολές, όπως οι ιατρικές, οι νομικές και τα πολυτεχνεία.

Νέο Λύκειο

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει άρδην από το επόμενο σχολικό έτος και αφορά τους μαθητές που φέτος τελειώνουν τη Β΄ Λυκείου. Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται η δημιουργία τεσσάρων Ομάδων Προσανατολισμού, όσα και τα Επιστημονικά Πεδία, Σχολές Ελεύθερης Πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία και κατάθεση Μηχανογραφικού πριν από την έναρξη της Γ΄ Λυκείου.
Έτσι, από τον Ιούνιο του 2020 τα ανώτατα ιδρύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά όπου η εισαγωγή θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και σε αυτά όπου θα γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου, τα οποία θα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Πλέον, οι μαθητές, όταν τελειώνουν τη Β΄ Λυκείου, θα πρέπει να συμπληρώνουν έως τις 30 Ιουνίου –με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, που θα γίνει τον Οκτώβριο–, μηχανογραφικό δελτίο, από το οποίο θα προκύπτουν οι σχολές στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις. Τον Φεβρουάριο της Γ΄ Λυκείου θα δηλώνουν οριστικά και αμετάκλητα αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιθυμούν να εισαχθούν σε ΤΕΠ το οποίο είχαν συμπεριλάβει στην αρχική δήλωση.

Πώς θα υπολογίζονται οι βαθμοί

Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες. Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα, τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στη Γ΄ Λυκείου.
Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται με ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η διδακτέα ύλη

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τη διδακτέα ύλη για την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως προκύπτει, η ύλη των μαθημάτων αυξάνεται σημαντικά, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, στη Βιολογία, στην Ιστορία και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Μικρότερη είναι η αύξηση της ύλης στη Φυσική και στη Χημεία.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σημείωνε ότι «υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνο μαθήματα, ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει». Μάλιστα, ζητούσε «για το όφελος των παιδιών, να μην υπάρχουν αποπροσανατολιστικές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Εισάγεται νέα αντίληψη στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που ευνοεί την κατανόηση αντί της αποστήθισης».