Τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Εύβοια - Free Sunday
Τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Εύβοια

Τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Εύβοια

Tρία μέτωπα έχει η φωτιά που πλήττει από χθες την Εύβοια, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο νέες εστίες.

Τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.

Ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου καταγγέλλει εμπρησμό, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.Αυτή την ώρα επιχειρούν 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 πυροσβέστες και δέκα οχήματα από το μηχανοκίνητο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.Τα δύο νέα μέτωπα είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα σε δασική έκταση, όμως λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα η πορεία της άλλαξε δραματικά, λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων. Τότε δόθηκε και η εντολή εκκένωσης των οικισμών Μακρυχώρι και Θαρρούνια, με μέριμνα του δήμου Κύμης, για προληπτικούς λόγους.Πρώτα και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής είχε εκκενωθεί προληπτικά το Μακρυχώρι με μέριμνα του δήμου Κύμης, ενώ τελικά η φωτιά δεν έφτασε στο χωριό και δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια

Στο χωριό Γαβαλάς βρέθηκε από το πρωί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον νεοεκλεγέντα Φάνη Σπανό, όπως είχαν κάνει το απόγευμα της Πέμπτης στα Θαρρούνια.Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει διαθέσει στις δυνάμεις πυρόσβεσης 23 υδροφόρες και 8 ερπυστριοφόρα με τους κ.κ. Μπακογιάννη και Σπανό να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη.