Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική - Free Sunday
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί από χθες το βράδυ, τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Άτυπα στο συντονισμό μετείχε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη. Πάνω από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκλωβισμένοι.

Από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας ενώ συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού.

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική από χθες το βράδυ και προήδρευσε σε σύσκεψης στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής για το συντονισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση της κρίσης.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, «η παρουσία υπηρεσιών ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση. 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απηύθυνε έκκληση «να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να είναι όλοι οι δρόμοι προσβάσιμοι» και ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου, να αναφέρεται είτε με την Άμεση Δράση είτε με το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση επισήμανε: «Έρχονται δεκάδες υπάλληλοι από τον ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή με την υψηλή τάση, κάνουμε προσπάθεια ώστε ο διοικητής και όσοι χρειαστούν να είναι εδώ παρόντες. Είναι τεράστιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, άρα είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Οσον αφορά γενικότερα τις ζημιές είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες με βάση τους ισχύοντες νόμους. Η περιφέρεια κάνει απογραφή και καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία θα κάνουν καταγραφή και στις ιδιωτικές κατοικίες. Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας»

Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

  • 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
  • 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
  • 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
  • Από τη ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας έχουν μετακινηθεί  8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και επενέβησαν σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

«Έχουμε πάθει καταστροφή, έχουμε χάσει ανθρώπους. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών, πάμε να αποκαταστήσουμε στο καλύτερο δυνατό τη ζημιά» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξαιτίας της κατάστασης στην Χαλκιδική, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη το πρωί, οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκηο οποίος  επρόκειτο να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας και να έχει συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και να δεχτεί στο Μαξίμου τον Αντώνη Σαμαρά. 

Στις 12.00 αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη Γενική Γραμματεί Τύπου.