Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της (Photos) - Free Sunday
Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της (Photos)

Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της (Photos)

Νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η θεομηνία στη Χαλκιδική την περασμένη Τετάρτη. Μέχρι την Παρασκευή τα θύματα είχαν φτάσει τα επτά, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ μία γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Θλίψη και θρήνος

Η φονική κακοκαιρία μπορεί να κράτησε λίγο, στέρησε όμως τη ζωή σε επτά ανθρώπους. Ένας 62χρονος ψαράς ήταν το έβδομο θύμα που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο άτυχος άντρας αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.
Ο δαιμονισμένος αέρας που ξήλωνε δέντρα, σήκωνε αυτοκίνητα και σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του, παρέσυρε έναν οκτάχρονο από την Ρουμανία που βρισκόταν σε ταβέρνα με την μητέρα του στη Νέα Πλάγια και τον πέταξε με δύναμη σε μια τζαμαρία, ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί. Η μητέρα του, ηλικίας 54 ετών, καταπλακώθηκε από στέγαστρο και βρήκε και εκείνη ακαριαίο θάνατο.
Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του καταπλακώθηκαν από δέντρο στη Νέα Ποτίδαια, ενώ δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ηλικίας 72 και 70 ετών, σκοτώθηκαν μέσα στο τροχόσπιτό τους, το οποίο σήκωσε ο αέρας.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι από τις 1.182 κλήσεις που έλαβε συνολικά η πυροσβεστική, οι 600 ήταν από τη Χαλκιδική.

4851233

Σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε και η καταστροφή. Συντρίμμια, διαλυμένα κτίρια, ξηλωμένα κάγκελα μπαλκονιών, οχήματα παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά και καταπλακωμένα από δέντρα, σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών συνέθεταν την εικόνα.
Την ίδια ώρα πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς πέντε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ καταστράφηκαν, με τα συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών.
Για «πρωτόγνωρο φαινόμενο στο οποίο συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 χρόνων στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη δικτύου στην ιστορία της ΔΕΗ», έκανε λόγο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μέχρι την Παρασκευή στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας είχαν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με σοβαρότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.
Συνέπεια της διακοπής στην ηλεκτροδότηση ήταν αρκετές περιοχές να μείνουν χωρίς νερό αφού τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα.

4851429

Το 112 δεν λειτούργησε

Εν τω μεταξύ μετά τις καταγγελίες ότι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα για την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε να γινόταν πειραματική δοκιμή του αριθμού.
Σημειώνεται ότι ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο τριψήφιος αριθμός παραμένει ουσιαστικά ανενεργός, παρά τις σχετικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών και πλήρη λειτουργία του μέχρι τις αρχές του 2019. «Απαιτείται έγκριση επιχειρησιακών σχεδίων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η εντολή προς τον Γενικό Γραμματέα είναι να λειτουργήσει άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, αφού γίνει η καταγραφή τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκταμιευθούν κονδύλια για τους δήμους Ν. Προποντίδας, Κασσανδρείας και Σιθωνίας προκειμένου να δρομολογήσουν την αποκατάσταση των ζημιών.

4851229

Καταιγίδα – Υπερκύτταρο

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καρακώστας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Καρακώστας, αναφερόμενος στην ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.
«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καρακώστας.