Τι συμβαίνει με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή; - Free Sunday
Τι συμβαίνει με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή;

Τι συμβαίνει με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή;

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ τα σενάρια για το μέλλον της εγκατάστασης δίνουν και παίρνουν. Παράλληλα, το ζήτημα προκαλεί εντάσεις και μεταξύ της απερχόμενης και της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών έκανε λόγο για «εφιαλτική κατάσταση».

Έγγραφο-βόμβα

Το ζήτημα με την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής ανακίνησε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, επικαλούμενος έγγραφο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τον προσεχή Νοέμβριο κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής και η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια». Το επίμαχο έγγραφο αναφέρει ότι η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ «εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους» ή, αν προχωρήσουν οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί (ουσιαστικά η περαιτέρω «φόρτωση» του πρώτου και δεύτερου «κυττάρου» του ΧΥΤΑ, κάτι που στο παρελθόν αποδείχθηκε επικίνδυνο), θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2020. Μάλιστα, ο ΕΔΣΝΑ πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την επέκταση του ΧΥΤΑ, καθώς στο έγγραφο αναφέρει ότι «δεδομένου ότι δεν έχουν χωροθετηθεί άλλοι χώροι, οι μόνες βραχυπρόθεσμες λύσεις προς το παρόν χωροθετούνται εντός της ΟΕΔΑ (σ.σ.: Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής. Ήδη εξετάζονται σενάρια για χώρους εντός της ΟΕΔΑ, καθώς και βέλτιστοι τρόποι δημοπράτησης, που θα διασφαλίσουν ταχύτητα και ευελιξία στον ΕΔΣΝΑ, ώστε να είναι εφικτό το φθινόπωρο του 2020 να έχει κατασκευαστεί ο νέος χώρος».

Με βάση το έγγραφο αυτό, ο κ. Πατούλης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της απερχόμενης περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, αναφέροντας ότι «εδώ και μήνες ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και υπεύθυνα από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη περιφερειάρχη Αττικής για τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και για τον σχεδιασμό που υπήρχε για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολύ σύντομα η δυνατότητα να δέχεται η Φυλή τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου εξαντλείτο. Το επίσημο έγγραφο που απεστάλη με ημερομηνία 18 Ιουλίου από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχτεί τα σκουπίδια που παράγονται. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης περιέγραψε τα επόμενα βήματα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας, στα οποία περιλαμβάνεται και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και του κεντρικού κράτους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Στο πλαίσιο αυτό:
• Δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και απευθυνόμενοι και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο θα υλοποιήσουμε με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες.
• Προσφεύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτόν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
• Δεσμευόμαστε ως νέα διοίκηση ότι αμέσως μόλις καταρτιστεί το σχέδιο δράσης θα ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και 40 χρόνια».

«Εφιαλτική κατάσταση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «είναι εφιαλτική η σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια ωρολογιακή βόμβα στη νέα, και ιδίως στους πολίτες» και επισήμανε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα από τον νέο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. «Εξετάζονται όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ευθύνη μας είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα, και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Τόνισε, δε, ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα, ενώ διευκρίνισε ότι τεράστιο πρόβλημα απορριμμάτων αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με εξαίρεση περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος, όπου το ζήτημα επιλύθηκε μέσω ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί τον ΧΥΤΑ Φυλής, απ’ όπου είχε υπογραμμίσει ότι «η μεγάλη ιστορία των τελευταίων πέντε ετών είναι ότι είχε δρομολογηθεί ένας σχεδιασμός, έργα ακυρώθηκαν, χάθηκαν λεφτά, και η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος περιφερειάρχης θα κληθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Πολύ σύντομα εδώ δεν θα έχουμε χώρο να πάμε τα σκουπίδια. Πρόκειται για υγειονομική βόμβα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα».