Η Ελλάδα σβήνει, επιτέλους, το τσιγάρο - Free Sunday
Η Ελλάδα σβήνει, επιτέλους, το τσιγάρο

Η Ελλάδα σβήνει, επιτέλους, το τσιγάρο

Σε πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος παραμένει εδώ και χρόνια στα χαρτιά, προχωράει η κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει από τα δημόσια κτίρια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί, με εντατικοποίηση των ελέγχων και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων.

Τσιγάρο τέλος

Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή του νόμου στα δημόσια κτίρια, όπως είναι η Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, συζητήθηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και βασική προτεραιότητα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων είπε πως η εφαρμογή θα αρχίσει από τη Βουλή.

Το χρονικό ενός νόμου που δεν εφαρμόστηκε

Το 2002 είχε ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα σε χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, σε χώρους υγείας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, όριζε την υποχρεωτική δημιουργία χώρων μη καπνιστών σε χώρους εστίασης. Ο νόμος παρέμεινε ανεφάρμοστος κι έτσι το 2008 ψηφίστηκε ένας νέος, «αυστηρότερος», που απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα, ως έναρξη ισχύος του είχε οριστεί η 1η Ιουλίου του 2009, καθώς ο τότε υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θεωρούσε ότι το καλοκαίρι θα ήταν η ιδανική περίοδος προσαρμογής.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις κυρίως καταστηματαρχών, που ανέφεραν «ότι σε περιόδους κρίσης δεν γίνεται να διώχνουμε τους πελάτες», αλλά και οι σχεδόν ανύπαρκτοι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας άφησαν και αυτόν τον νόμο στα χαρτιά.
Μάλιστα, και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε παραδεχτεί ότι «ο νόμος δεν εφαρμόζεται», χωρίς όμως να αλλάξει κάτι, παρ’ ότι ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καλέσει την αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους επιθεωρητές υγείας, να αρχίσουν εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ρητά τους χώρους στους οποίους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνα, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και τα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.
Σύμφωνα με τον νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε:
• νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
• εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
• χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων,
• καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ),
• κέντρα διασκέδασης κ.λπ.

Τσουχτερά πρόστιμα

Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα ενεργοποιηθεί όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός, όπως Τροχαία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό, περιφέρειες, επιθεωρητές υγείας, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.
Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψιν τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος, με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπ’ όψιν για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψιν τυχόν υποτροπής.

Απαγόρευση και στο αυτοκίνητο

Αυστηρό πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα θα επιβάλλεται σε όσους οδηγούς καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους ενώ βρίσκεται μέσα σε αυτό παιδί κάτω των 12 ετών.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε αυτόν που καπνίζει, ενώ η αφαίρεση της άδειας οδήγησης θα γίνεται από τον οδηγό, ανεξάρτητα από το αν είναι ο ίδιος που έκανε την παράβαση. Μάλιστα, εάν ο οδηγός, που καπνίζει, οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, όπως ταξί, το πρόστιμο διπλασιάζεται και ανεβαίνει στα 3.000 ευρώ.
Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Επέκταση του μέτρου ζητά η ΕΑΕ

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) ζητά να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε ανοιχτούς χώρους, όπως είναι οι παιδικές χαρές, οι παραλίες, τα άλση και οι πλατείες, όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση την εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχουν θεσπίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε.
Μάλιστα, η ΕΑΕ είχε και κατά το παρελθόν στείλει αίτημα για απαγόρευση του καπνίσματος σε ανοιχτούς χώρους, με ειδική αναφορά στις παραλίες, καθώς οι επιστήμονες της ΕΑΕ τονίζουν ότι «τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους».