Με μητροπόλεις, ληξιαρχεία και Μητρώο Επιχειρήσεων διασυνδέεται η ΑΑΔΕ - Free Sunday
Με μητροπόλεις, ληξιαρχεία και Μητρώο Επιχειρήσεων διασυνδέεται η ΑΑΔΕ

Με μητροπόλεις, ληξιαρχεία και Μητρώο Επιχειρήσεων διασυνδέεται η ΑΑΔΕ

Τη ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την διευκόλυνση και καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα επιδιωχθεί διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα Ληξιαρχεία των Δήμων, τις Μητροπόλεις και το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το Μητρώο της Αρχής για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων, για θανάτους και για τις άδειες παραμονής στην Ελλάδα, μεταναστών και προσφύγων.

Παράλληλα, η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.), θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης, όπως έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη και μετοχικές αλλαγές.

«Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διαρκής αναβάθμιση και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να επισκέπτονται περισσότερες υπηρεσίες για να δηλώσουν το ίδιο γεγονός. Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ ώστε να ολοκληρώσει το σχετικό έργο το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι «σταθερά προσανατολισμένοι στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ και αξιοποιώντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, οι υπηρεσίες μας ολοκληρώνουν με ταχείς ρυθμούς μια σειρά από έργα που έχουν ως στόχο την εμπέδωση σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόσο η πρόσφατη διαλειτουργικότητα με την Ελληνική Αστυνομία για τις μεταβολές στις ταυτότητες, όσο και οι επερχόμενες διασυνδέσεις που συζητήσαμε με τον υπουργό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκε και η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτιρίου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, ώστε να διαμορφωθεί σύγχρονο και κατάλληλο περιβάλλον για τα στελέχη που φοιτούν σε αυτή.