Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας - Πολλές πυρκαγιές σε εξέλιξη - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας - Πολλές πυρκαγιές σε εξέλιξη

Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας - Πολλές πυρκαγιές σε εξέλιξη

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές

  • :Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα αλλά το πρωί της Τρίτης εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη φωτιές:

  • στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια,
  • στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θήβας στη Βοιωτία
  • Στο Πωγώνι Ιωαννίνων
  • Στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

Στην Αγριλίτσα επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 12 πυροσβέστες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι κάτοικοι των χωριών Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, που είναι κοντά στο μέτωπο της φωτιάς έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες Στην Αγριλίτσα και το Κοντοδεσπότι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες για να μετακινηθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης. Η αίσθηση του καπνού από τη φωτιά είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Εύβοιας. 

Στη Θηβα έχουν κινητοποιηθεί 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Στο Πωγώνι Ιωαννίνων η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, που καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος χωρίς να απειλεί κατοικίες. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Στα Κοίνυρα Θάσου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 1 ελικόπτερο και δύο PZL.

Στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας, 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες.

Για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή το απόγευμα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.