Καταιγίδες και χαλάζι στη μισή και ζέστη στην άλλη μισή Ελλάδα - Free Sunday
Καταιγίδες και χαλάζι στη μισή και ζέστη στην άλλη μισή Ελλάδα

Καταιγίδες και χαλάζι στη μισή και ζέστη στην άλλη μισή Ελλάδα

Δύο μετεωρολογικές εικόνες έχει σήμερα η Ελλάδα καθώς στα δυτικά και νότια αναμένεται μία ζεστή ημέρα ενώ στα κεντρικά και τα βόρεια, από το μεσημέρι και μετά, προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις ενώ τις βραδινές ώρες κατά τόπους έντονα φαινόμενα αναμένονται στη Μακεδονία και ενδεχομένως στη Θράκη.

Η πρόβλεψη έχει ως εξής:

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους στην Πελοπόννησο και στη Στερεά και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 32 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 34 βαθμούς και τοπικά στη Θράκη έως 36, στην Ήπειρο από 19 έως 33 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 19 έως 37, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 20 έως 33 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες και στις Κυκλάδες οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Oι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στο βορειοδυτικό Αιγαίο 6 έως 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα νότια και νοτιοανατολικά πελάγη όπου οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια πελάγη σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε καλό και ζεστό καιρό με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).