Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία - Free Sunday
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία

Στην πλήρωση των κενών θέσεων για τη νέα σχολική χρονιά εστιάζει και φέτος το ενδιαφέρον της η εκπαιδευτική κοινότητα.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να καλύψει όποια κενά προκύψουν.

Την ίδια ώρα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποφάσισε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα σχολικά έγγραφα.

Συναντήσεις με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και στα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία). Σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα 30.000, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ τα περισσότερα –γύρω στα 19.000– εντοπίζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ ανέφερε πως «η ηγεσία του υπουργείου επισπεύδει τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους».
Για το θέμα των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών τόνισε πως «εξετάζονται τα κενά» και «εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε προσλήψεις σε τρεις ευαίσθητους τομείς: της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας».
Tο υπουργείο έχει υπολογίσει να κάνει γύρω στις 33.000 προσλήψεις, με το 70% αυτών να πραγματοποιείται άμεσα. Μάλιστα, την εβδομάδα που προηγήθηκε, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα προχωρούσαν στην καταγραφή των κενών και στη συνέχεια θα γίνονταν οι σχετικές εισηγήσεις.
Πάντως, η ΟΛΜΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη μία το μεσημέρι, ζητώντας «ουσιαστική επιτάχυνση της διαδικασίας των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και αναλογική κατανομή των θέσεων μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης με βάση το έτος 2018-2019, άμεση έναρξη της διαδικασίας διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση, άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών στα σχολεία με πρόσληψη αναπληρωτών σε μία και ολοκληρωμένη φάση και πραγματοποίηση της β΄ φάσης αποσπάσεων άμεσα».

Τέλος στην αναγραφή του θρησκεύματος

Την ίδια ώρα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προχώρησε σε μια απόφαση-σταθμό, καθώς ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να μην διατηρεί στοιχεία μαθητών σχετικά με το θρήσκευμα και την ιθαγένειά τους.
Η Αρχή έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», αλλά και η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Μάλιστα, καλεί το υπουργείο να συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα και να «μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων».
Αφορμή για τη συγκεκριμένη απόφαση της Αρχής στάθηκε η προσφυγή που είχαν ασκήσει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Αθέων, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας».

Δίχρονη προσχολική αγωγή

Τη φετινή σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους μετατέθηκε η εφαρμογή του μέτρου το επόμενο σχολικό έτος (2020-2021).
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, επέρριψαν ευθύνες στην απελθούσα κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξαρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως ζητήματα υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος. Η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».
Με την ανάληψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου, η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσε ότι 52 από τους 116 δήμους, οι οποίοι θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εξέφραζαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών.
Ωστόσο, μετά από πολλές προσπάθειες από τους 52 δήμους που είχαν αρχικά δηλώσει αδυναμία, μόνο 13 δήμοι εκφράζουν πλέον, μερικώς ή ολικώς, την αδυναμία αυτή. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, και «για τους δήμους αυτούς, δεδομένου ότι πλέον η ένταξή τους στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε το διδακτικό έτος 2020-2021, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Κανονικά θα χτυπάει το πρώτο κουδούνι

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στο ωράριο λειτουργίας των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων και θα ανοίγουν κανονικά στις 8.15 το πρωί» είχε ξεκαθαρίσει από καιρό η κ. Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στο πρωινό ξύπνημα των μαθητών, επικαλούμενη πόρισμα αρμόδιας επιτροπής που έκανε λόγο για όφελος των μαθητών αν τα μαθήματα άρχιζαν στις 9 το πρωί.